Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Att välja utbildning – tips för att komma igång!

Senast uppdaterad: 15 sep 2022

Känns det som ett svårt val? Lugn, ingen är ju intresserad av allt. Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Var nyfiken och titta på olika alternativ. Och du, var inte för snabb med att avfärda saker du inte känner till. Det är DITT val, men din syv kan hjälpa dig i din valprocess. Här har vi har samlat lite tips på hur du kan tänka inför ditt val.

VAD VILL DU JOBBA MED I FRAMTIDEN?

Har du redan bestämt dig för vilket yrke du vill ha underlättar det ditt val. Ta reda på vilken utbildning yrket kräver. Måste du läsa vidare efter gymnasiet? Vilka antagningsregler gäller för utbildningen i så fall? Ibland finns det bara en väg att ta, ibland finns det många.

Alla nationella program ger grundläggande behörighet till högskola och universitet. En del utbildningar på universitet och högskolor kräver även särskild behörighet till universitet eller högskola. Då kan du behöva välja vissa högskoleförberedande program eller behöva läsa in de kurser som krävs. Vissa yrken kräver utbildning på yrkeshögskola efter gymnasiet. Det finns också yrken där du kan börja arbeta direkt efter ett yrkesprogram.

Fråga din syv vad som krävs för den utbildning du vill gå.

OM DU INTE VET VAD DU VILL JOBBA MED

Om du inte har en aning om vad du vill syssla med i framtiden kan du börja med att ta ställning till om du vill fortsätta studera efter gymnasiet eller om du vill börja arbeta. Från och med höstterminen 2023 ger alla nationella program möjlighet att läsa på universitets- eller högskolenivå. Yrkesprogram är ofta den kortaste vägen till arbetslivet.

NÄR MÅR DU BRA?

Vare sig du är skoltrött eller studiemotiverad så kan det vara bra att fundera över vad du tycker är riktigt roligt. Vad gör dig glad och engagerad? Har du ett speciellt intresse eller passion? Svaren på dessa frågor kan vägleda dig. Om du väljer något du är intresserad av så kan det hjälpa dig att få bättre studieresultat och dessutom har du roligt under tiden.

VILKA SKOLOR ERBJUDER DET DU VILL HA?

När du bestämt dig för ett program kommer du säkert att upptäcka att det finns flera skolor som erbjuder samma eller nästan samma utbildning. Då är det dags att göra ett mer detaljerat urval.

Skolornas profilering är inte bara vilka program och inriktningar de erbjuder. När du väljer är det viktigt att titta på alla saker som kan vara betydelsefulla för ditt val – program, inriktning, arbetssätt, var skolan ligger, antagningspoäng med mera. Det är inte säkert att en skola med hög antagningspoäng eller den som ligger närmast dig erbjuder just det du är ute efter.

Besök skolornas öppna hus för att bilda dig en egen uppfattning. Ställ många frågor, både till lärare eller skolledare och till elever. Titta också på skolornas hemsidor – och jämför innehållet i olika utbildningar.

GÖR FLERA VAL

Även om både du och vi hoppas att du kommer in på ditt förstahandsval, så är det inte säkert. Det beror på hur många elever som söker till utbildningen och vilka meritvärden de har. Därför är det viktigt att du gör flera val. Du visar hur du prioriterar dina val genom att rangordna dem i din ansökan. Med det menas att du lägger den utbildning du helst vill gå överst, den du kan tänka dig i andra hand som nummer två och så vidare

För att få en uppfattning om dina chanser att komma in på ditt förstahandsval kan du ta reda på vilket meritvärde som krävdes för att få en plats på utbildningen förra året. Men tänk på att meritvärdena förändras varje år. Om ditt meritvärde ligger nära gränsen är det viktigt att du gör ännu fler val.

Tips:

 • Jämför olika utbildningar
 • Gå på öppet hus och gymnasiemässor om det anordnas för att bilda din egen uppfattning.
 • Kolla in skolornas webbplatser
 • Prata med din syv eller chatta med syv här på Skånegy
Nästa sida: Gå på gymnasiemässor och öppet hus

Läs även om

 • Gå på gymnasiemässor och öppet hus

  Samma, eller nästan samma utbildning, finns ofta på flera skolor. På gymnasiemässor och öppet hus kan du skapa dig en egen uppfattning om olika skolor och deras utbildningar.

 • Meritvärde

  Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

 • Programstrukturer – ämnen och kurser

  Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.