Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Betyg på gymnasiet

Senast uppdaterad: 16 sep 2022

I gymnasiet får du betyg i varje kurs du läser. Betygsskalan har sex steg, från A till F. A är högsta betyg och F är icke godkänt. Gränsen för godkänt går vid betyget E.

BETYG I VARJE KURS

Du kommer att få betyg efter varje avslutad kurs. Dina betyg samlas i en betygskatalog som du kan få ett utdrag ur vid behov. När du har avslutat gymnasiet får du ett dokument som är en sammanställning av dina betyg i alla kurser.

HÖJA BETYG

Om du får betyget F, icke godkänd, har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg eller gå om kursen. Efter studenten har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg, mot en viss kostnad.

GYMNASIEARBETET

På gymnasiearbetet kan du bara få två olika betyg. Om ditt gymnasiearbete blir godkänt får du E i betyg. Om det inte blir godkänt får du betyget F. Du behöver ha minst godkänt betyg (E) på gymnasiearbetet för att nå kraven för examen från gymnasiet.

Nästa sida: Gymnasieexamen

Läs även om

  • Meritvärde

    Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

  • Meritvärden läsåret 2022/2023

    Här hittar du meritvärdena för antagningen till utbildningar som startar läsåret 2022/2023.

  • Behörighet

    För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.