Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Betyg på gymnasiet

Senast uppdaterad: 23 apr 2020

I gymnasiet får du betyg i varje kurs du läser. Betygsskalan har sju steg, från A till F. A är högsta betyg och F är icke godkänt. Gränsen för godkänt går vid betyget E.

Betyg i varje kurs

Du kommer att få betyg efter varje avslutad kurs. Dina betyg samlas i en betygskatalog som du kan få ett utdrag ur vid behov. Ditt slutbetyg från gymnasiet är en sammanställning av dina betyg i alla kurser.

Höja betyg

Om du får betyget F, icke godkänd, har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg eller gå om kursen. Efter studenten har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg, mot en viss kostnad.

Gymnasiearbetet

På gymnasiearbetet kan du bara få två olika betyg. Om ditt gymnasiearbete blir godkänt får du E i betyg. Om det inte blir godkänt får du betyget F.

Nästa sida: Gymnasieexamen

Läs även om

  • Meritvärde

    Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det dina betyg som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

  • Meritvärden från tidigare antagningar

    Ta en titt på meritvärdena från tidigare år för att få en uppfattning om vilket meritvärde som krävs för att komma in på olika utbildningar. Men tänk på att meritvärdena förändras varje år!

  • Behörighet

    För att kunna bli erbjuden en plats på en utbildning måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.