Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Idrottsutbildningar

Senast uppdaterad: 6 dec 2019

Om du utövar idrott på elitnivå kan du ansöka till en idrottsutbildning. Då får du möjlighet att kombinera din idrottssatsning med studier på gymnasiet. Det finns två varianter av idrottsutbildningar. Tränar du inte på elitnivå, men ändå vill få tid till din sport på skoltid kan du söka till ett program där du kan läsa extra idrott som individuellt val.

Två varianter för dig som tränar på elitnivå

Det finns två typer av idrottsprogram för dig som tränar på elitnivå: riksrekryterande idrottsutbildning och nationellt godkänd idrottsutbildning. Du läser på ett vanligt nationellt program, men kombinerar dina studier med träning i din idrott på hög nivå. Antagningen till utbildningarna sker genom ett särskilt urval.

I idrottsutbildningarna ingår ämnet specialidrott. Specialidrott kan läsas i programfördjupningen (200 poäng), det individuella valet (200 poäng) och som utökat program (300 poäng).

Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG)

Om du utövar en idrott på elitnivå ska du ha möjlighet till gemensam träning. Riksrekryterande idrottsutbildning (riksidrottsgymnasier) finns för att uppfylla de krav som finns inom elitidrotten. Elever från hela landet kan söka till dessa på samma villkor. Skolverket godkänner riksrekryterande idrottsutbildningar efter förslag från Sveriges Riksidrottsförbund. 

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

En nationellt godkänd idrottsutbildning har en tydlig elitidrottskaraktär. Utbildningen sker i samarbete mellan skolan och ett specialidrottsförbund. Skolverket godkänner en nationellt godkänd idrottsutbildning om specialidrottsförbundet står bakom beslutet. 

Så här söker du till idrottsutbildningarna

Om du söker till dessa idrottsutbildningar (RIG eller NIU) behöver du göra två ansökningar.

 1. Du söker till ett nationellt program på samma sätt som alla andra elever via ansökningswebben och måste ha tillräckliga meritvärden för att komma in på programmet.

 2. Dessutom måste du göra en ansökan till din idrott genom ditt specialidrottsförbund. Tänk på att kolla sista ansökningsdatum med ditt specialidrottsförbund!

Det är specialidrottsförbundet som avgör om du har tillräckliga meriter inom din idrott och meddelar dig om du blir antagen till idrotten.

Du får två olika antagningsbesked – ett som gäller program och skola och ett som gäller idrotten.

Idrottsspecialisering
– för dig som inte tränar på elitnivå

Om du inte kan eller vill söka till en idrottsutbildning finns det skolor som erbjuder program där du kan läsa extra idrott som individuellt val. Om du vill söka till ett program som erbjuder idrottsspecialisering ansöker du som vanligt via ansökningswebben. Du behöver inte bli antagen genom ditt idrottsförbund.

Nästa sida: Gymnasiesärskola

Läs även om

 • Högskoleförberedande program

  Det finns sex högskoleförberedande program. Varje program har olika inriktningar. Programmen förbereder dig för att plugga vidare på universitet eller högskola.

 • Yrkesprogram

  Det finns 12 nationella yrkesprogram. De flesta programmen har olika inriktningar. Programmen förbereder dig för att jobba inom ett visst yrke eller för att plugga vidare på en yrkesutbildning.

 • Introduktionsprogram

  Om du saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram eller av andra skäl inte kan gå ett nationellt program kan du söka till ett introduktionsprogram.