Idrotts­utbildningar

Om du utövar idrott på elitnivå kan du ansöka till en idrottsutbildning. Då kombinerar du din idrottssatsning med studier på ett gymnasieprogram. Det finns två varianter av nationellt kvalitetssäkrade idrottsutbildningar. Om du inte tränar på elitnivå, men vill få tid till din sport på skoltid ändå, kan du söka till ett program där du kan läsa kursen ”Idrott och hälsa – specialisering” som individuellt val.

Fötter ,med fotbollsskor mot en fotboll på gräsmatta.

NIU och RIG för dig som tränar på elitnivå

Det finns två typer av nationellt kvalitetssäkrade idrottsprogram för dig som tränar på elitnivå: riksidrottsgymnasium och nationellt godkänd idrottsutbildning. De är till för dig som satsar på en internationell eller nationell idrottskarriär.

På båda läser du på ett vanligt nationellt program, men kombinerar dina studier med träning i din idrott på dagtid. På så sätt kan du både satsa på din idrott och få en gymnasieexamen för att kunna studera vidare eller komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad idrottskarriär. Antagningen till utbildningarna sker separat för idrottsdelen (genom ett särskilt urval) och det nationella programmet (läs mer i avsnittet ”Ansökan till RIG och NIU” längre ner på sidan).

I idrottsutbildningarna ingår ämnet specialidrott. Totalt kan du läsa upp till 700 poäng specialidrott. Det kan läsas i programfördjupningen (200 poäng), det individuella valet (200 poäng) och som utökat program (300 poäng).

Utbildningen sker i samarbete mellan skolan och ett specialidrottsförbund.

Ansökan till RIG och NIU

Om du söker till dessa idrottsutbildningar (RIG eller NIU) behöver du göra två ansökningar.

  • Du söker till ett nationellt program på samma sätt som alla andra elever via ansökningswebben och måste ha tillräckliga meritvärden för att komma in på programmet. En del skolor vill att du också gör ett kursval till RIG eller NIU samtidigt som du söker gymnasieprogram via ansökningswebben.
  • Dessutom måste du göra en ansökan till din idrott genom ditt specialidrottsförbund. Tänk på att kolla sista ansökningsdatum med ditt specialidrottsförbund eller skolan som erbjuder utbildningen eftersom datumen kan variera mellan olika idrottsprogram!

Du får därför två olika antagningsbesked – ett som gäller program och skola och ett som gäller idrotten. Det är specialidrottsförbundet som avgör om du har tillräckliga meriter inom din idrott och meddelar dig om du blir antagen till idrotten. Sista datum för antagning kan variera mellan olika specialidrottsförbund.

Kontakta ditt specialidrottsförbund eller din studie- och yrkesvägledare för mer information om ansökan, behörighet, sista ansökningsdatum med mera.

”Idrott och hälsa specialisering” (LIU) – extra idrott som individuellt val

Det finns även skolor som erbjuder program där du kan läsa extra idrott som individuellt val. Du går på ett vanligt nationellt program, och väljer kurserna ”Idrott och hälsa – specialisering” 1 och 2 som individuellt val. Vissa skolor kallar den varianten för lokal idrottsutbildning, LIU.

Detta är ett alternativ för dig som:

  • har en idrott där det inte finns RIG eller NIU,
  • inte vill söka till den ort där RIG eller NIU finns,
  • eller inte blir antagen till RIG eller NIU men ändå ser idrotten som en stor del av ditt framtida liv.

Du får möjlighet att träna på dagtid och skaffar dig goda kunskaper om träning, friskvård, kost och ledarskap.

Ansökan till ”Idrott och hälsa – specialisering” (LIU)

Du ansöker till LIU genom att göra ett kursval på ansökningswebben samtidigt som du ansöker till det eller de program som går att kombinera med LIU. I ansökan väljer du kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2 som individuellt val. Du behöver alltså inte bli antagen genom ditt idrottsförbund.

Prata med din studie- och yrkesvägledare eller skolan som erbjuder utbildningen för information om behörighetskrav, ansökan med mera.