Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Idrottsutbildningar

Senast uppdaterad: 16 sep 2022

Om du utövar idrott på elitnivå kan du ansöka till en idrottsutbildning. Då får du möjlighet att kombinera din idrottssatsning med studier på gymnasiet. Det finns två varianter av nationellt kvalitetssäkrade idrottsutbildningar. Tränar du inte på elitnivå, men ändå vill få tid till din sport på skoltid, kan du söka till ett program där du kan kombinera programmet med att läsa kursen "Idrott och hälsa – specialisering" som individuellt val.

RIG OCH NIU – FÖR DIG SOM TRÄNAR PÅ ELITNIVÅ

Det finns två typer av nationellt kvalitetssäkrade idrottsprogram för dig som tränar på elitnivå: riksidrottsgymnasium och nationellt godkänd idrottsutbildning. De är till för dig som satsar på en internationell eller nationell idrottskarriär.

Du läser på ett vanligt nationellt program, men kombinerar dina studier med träning i din idrott på hög nivå. Antagningen till utbildningarna sker genom ett särskilt urval.

I idrottsutbildningarna ingår ämnet specialidrott. Specialidrott kan läsas i programfördjupningen (200 poäng), det individuella valet (200 poäng) och som utökat program (300 poäng).

Riksidrottsgymnasium (RIG)

RIG vänder sig till dig som utövar din idrott på hög nivå med mål att bli internationell elitidrottare. Riksidrottsgymnasier finns för att tillgodose elitidrottens särskilda krav på lokaler, redskap och gemensam träning. RIG är riksrekryterande, vilket innebär att från hela landet kan söka till dessa på samma villkor. Skolverket godkänner riksrekryterande idrottsutbildningar efter förslag från Sveriges Riksidrottsförbund. 

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

NIU vänder sig till dig som utövar din idrott på hög nivå med mål att bli nationell elitidrottare. Utbildningarna är öppna för sökande från hela Skåne och västra Blekinge samt i mån av plats elever från resten av landet. Utbildningen sker i samarbete mellan skolan och ett specialidrottsförbund. Skolverket godkänner en nationellt godkänd idrottsutbildning om specialidrottsförbundet står bakom beslutet. 

Ansökan till RIG och NIU

Om du söker till dessa idrottsutbildningar (RIG eller NIU) behöver du göra två ansökningar.

 • Du söker till ett nationellt program på samma sätt som alla andra elever via ansökningswebben och måste ha tillräckliga meritvärden för att komma in på programmet. En del skolor vill att du också gör ett kursval till RIG eller NIU samtidigt som du söker gymnasieprogram via ansökningswebben.
 • Dessutom måste du göra en ansökan till din idrott genom ditt specialidrottsförbund. Tänk på att kolla sista ansökningsdatum med ditt specialidrottsförbund eller skolan som erbjuder utbildningen eftersom datumen kan variera mellan olika idrottsprogram!

Du får därför två olika antagningsbesked – ett som gäller program och skola och ett som gäller idrotten. Det är specialidrottsförbundet som avgör om du har tillräckliga meriter inom din idrott och meddelar dig om du blir antagen till idrotten.

Kontakta ditt specialidrottsförbund eller din studie- och yrkesvägledare för mer information om ansökan, behörighet, sista ansökningsdatum med mera.

Läs mer om elitidrott på gymnasiet på Riksidrottsförbundets hemsida

”IDROTT OCH HÄLSA – SPECIALISERING” (LIU)
– EXTRA IDROTT SOM INDIVIDUELLT VAL

Det finns även skolor som erbjuder program där du kan läsa extra idrott som individuellt val. Då läser du kurserna ”Idrott och hälsa – specialisering” 1 och 2. Vissa skolor kallar den varianten för lokal idrottsutbildning, LIU.

Detta är ett alternativ för dig som:

 • har en idrott där det inte finns RIG eller NIU,
 • inte vill söka till den ort där RIG eller NIU finns,
 • eller inte blir antagen till RIG eller NIU men ändå ser idrotten som en stor del av ditt framtida liv.

Du får möjlighet att träna på dagtid och skaffar dig goda kunskaper om träning, friskvård, kost och ledarskap.

Ansökan till ”Idrott och hälsa – specialisering” (LIU)

Du ansöker genom att göra ett kursval samtidigt som du söker gymnasieprogram via ansökningswebben. I ansökan väljer du kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2 som individuellt val. Du behöver alltså inte bli antagen genom ditt idrottsförbund.

Prata med din studie- och yrkesvägledare eller skolan som erbjuder utbildningen för information om behörighetskrav, ansökan med mera.

Nästa sida: Programstrukturer – ämnen och kurser

Läs även om

 • Högskoleförberedande program

  Det finns sex högskoleförberedande program. Varje program har olika inriktningar. Programmen förbereder dig för att plugga vidare på universitet eller högskola.

 • Yrkesprogram

  Det finns tolv nationella yrkesprogram. De flesta programmen har olika inriktningar. Programmen förbereder dig för att jobba inom ett yrke eller att plugga en yrkesutbildning. Du får även grundläggande behörighet till högskola/universitet.

 • Introduktionsprogram

  Om du saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram eller av andra skäl inte kan gå ett nationellt program kan du söka till ett introduktionsprogram.