Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Om dina val

Senast uppdaterad: 16 sep 2022

Det är viktigt att du gör mer än ett val! Det finns ingen gräns för hur många val du får göra. Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma utbildning på olika skolor för att öka dina chanser att få en plats. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att rangordna valen i din ansökan.    

GÖR FLERA VAL

Det är bra att söka till samma utbildning på olika skolor. Skolorna erbjuder samma nationella program, men de kan skilja sig åt i vilka inriktningar eller profileringar som de erbjuder. Genom att lägga till flera olika val i din ansökan ökar du dina chanser att få en plats på en utbildning som du vill gå på. I din ansökan kan du oftast fylla i val av inriktning, språk med mera för de olika valen.

KOLLA UPP MERITVÄRDEN OCH BEHÖRIGHET

Vilket meritvärde som krävs för att få en plats på olika utbildningar skiljer sig åt mellan utbildningar och skolor. Titta på tidigare års meritvärden för att få en uppfattning om vilka meritvärden som har krävts tidigare för de utbildningar du är intresserad av.

Tänk på att meritvärdena kan bli högre eller lägre i år.

Se meritvärden från tidigare år

Om du är eller tror att du riskerar att bli obehörig till ett nationellt program är det viktigt att du ansöker till introduktionsprogram också. Prata med din syv om vilka regler som gäller för ansökan till introduktionsprogram i din kommun.

Läs mer om behörighet

RANGORDNA DINA VAL

När du har bestämt dig för vilka program och skolor du vill söka till ska du rangordna dina val i ansökan. Det betyder att du sätter utbildningen du helst vill gå överst i din ansökan, den du kan tänka dig i andra hand som nummer två och så vidare.

Varför ska du rangordna dina val?

Ditt förstahandsval prövas alltid före valen längre ner i din ansökan. När du blir antagen på ett val stryks alla val som du har lagt längre ner i din ansökan. Därför är det viktigt att du lägger utbildningarna du helst vill få en plats på överst i ansökan.

Om ditt meritvärde inte räcker för att du ska komma in på ditt förstahandsval prövas du i tur och ordning på de av dina lägre val som du är behörig till. Om du blir antagen till ett val längre ner i din ansökan kan du välja att stå kvar som reserv till de program du är behörig till som du har lagt högre upp i din ansökan. Du anger det när du svarar på ditt antagningsbesked.

Det är viktigt att du svarar på ditt antagningsbesked eftersom det finns olika svarsalternativ.

Information om de olika svarsalternativen

 

Tänk på!

 • Lägg till flera olika utbildningar i din ansökan – samma utbildning finns ofta på flera olika skolor!
 • Rangordna dina val – lägg utbildningen du helst vill gå överst, den du vill gå i andrahand som nummer två och så vidare!
 • Kolla upp behörighet och meritvärden.
 • Tänk på att meritvärdena kan bli högre eller lägre i år.

Har du frågor?

Har du några funderingar kring rangordning av val kan du prata med din syv eller chatta med syv här på Skånegy.

Nästa sida: Särskilt stöd

Läs även om

 • Så ansöker du till gymnasiet

  Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Innan du ska ansöka får du inloggningsuppgifter av din syv eller ditt antagningskansli. Spara dem under hela ansökningsperioden.

 • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

  Har du svårt att välja? Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess.

 • Samverkan ger dig fler valmöjligheter

  Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval.