Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Reservantagning

Senast uppdaterad: 21 okt 2022

Reservantagningen börjar i augusti, efter att svarstiden har gått ut för det slutliga antagningsbeskedet. Gymnasieantagningen fyller då på gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö. Den 15 september lämnar gymnasieantagningen över reservlistor till respektive gymnasieskola som därefter fortsätter med reservantagning till lediga platser.

HUR FUNKAR RESERVANTAGNINGEN?

Reservantagningen presenteras i början av augusti och håller på via gymnasieantagningen till den 15 september. Därefter tar respektive skola över reservlistorna.

Du kan få en reservplats om du har fått en plats på ett av dina lägre val i slutantagningen och har meddelat i ditt svar att du vill stå kvar som reserv på högre val. Om du får en reservplats så försvinner platsen på ett lägre val som du redan tackat ja till.   

Om det blir platser lediga på en utbildning under reservantagningen så tilldelas de i turordning till de som finns på reservlistan. Det betyder att antagningskanslierna erbjuder en ledig plats först till de som sökt i tid och står som reserv nummer 1 och så vidare.

När gymnasieskolorna tar över reservantagningen får de reservlistor som de följer så länge det är möjligt att börja på ett nytt program.

NÄR FÅR JAG VETA OM JAG FÅR EN RESERVPLATS?

Reservantagningen visas på ansökningswebben i början av augusti. 

Se exakta datum för pågående gymnasievalsperiod

Svara på ditt antagningsbesked

Svara på ditt nya antagningsbesked omgående om du har fått en reservplats – helst via ansökningswebben.

Om du inte blivit antagen till någon utbildning

Om du fortfarande inte kommit in på något av dina val när reservantagningen presenteras kan du eventuellt få en plats under den löpande reservantagningen. Kommer du inte in på någon utbildning till den 15 september blir du kontaktad av de i din hemkommun som arbetar med det kommunala aktivitetsansvaret.

Löpande reservantagning

Efter reservantagningen presenterats sker löpande antagning till de platser som är eller blir lediga. Du kan bli erbjuden reservplats via gymnasieantagningen fram till den 15 september. Gymnasieantagningen bevakar då din turordning och du kan själv följa den på ansökningswebben. Därefter tar respektive gymnasieskola över reservantagningen till lediga platser.

Om du blir erbjuden en plats i den löpande reservantagningen får du besked via sms. Därför är det viktigt att du har registrerat ett aktuellt mobilnummer på din sida på ansökningswebben. 

Det är viktigt att du svarar enligt instruktionerna i smset omgående, annars förlorar du platsen du blivit erbjuden.

 

Tänk på:

  • Svara direkt på ditt nya antagningsbesked om du får en reservplats.
  • Kontrollera att du registrerat ett aktuellt telefonnummer i antagningssystemet.
  • Glöm inte gå på uppropet för att behålla din plats!

Har du frågor?

Kontakta ditt antagningskansli om du har frågor om reservantagning. Du hittar kontaktuppgifter på skanegy.se/antagningskanslier.

Nästa sida: Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Läs även om

  • Svara på ditt antagningsbesked

    Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.