
Så ansöker du till gymnasiet
Senast uppdaterad: 21 dec 2022
Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Du får inloggningsuppgifter till webben av din syv eller ditt antagningskansli innan du ska ansöka. Börja med att kontrollera så dina betyg och kontaktuppgifter stämmer. När du är klar med ansökan skriver du ut en kopia och lämnar den till din syv.
INLOGGNINGSUPPGIFTER
Om du går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram får du inloggningsuppgifter till ansökningswebben av din syv eller via post i början av januari (ofta under vecka 2). Inloggningsuppgifterna kan endast användas för att göra gymnasieansökan till ett visst läsår.
Spara dina inloggningsuppgifter – du får dem bara en gång. Du behöver använda dem flera gånger, både när du ansöker och för att ta del av ditt antagningsbesked.
Tips: fota av dem med mobilen så har du dem alltid med dig!
Om du inte går i skolan när du ska ansöka
Om du inte går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram när du ska ansöka till gymnasiet får du inte inloggningsuppgifter automatiskt. Då behöver du beställa dem från det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.
Kontaktuppgifter till antagningskanslierna
Om du tappat bort dina inloggningsuppgifter eller inte kan logga in
Om du tappat bort dina inloggningsuppgifter kan du använda funktionen "glömt lösenord" på ansökningswebben. Då skickas ett mejl till den e-post som du har registrerat i ansökningssystemet (Dexter). Du kan även logga in med e-legitimation om du har det.
Kan du inte logga in fastän du provat ovan? Kontakta ditt antagningskansli
OBS! Du kan endast logga in med inloggningsuppgifterna under den ansökningsomgång du fått dem. Om du ansöker igen ett annat år behöver du få nya uppgifter.
ANSÖK VIA ANSÖKNINGSWEBBEN
Du gör din ansökan på ansökningswebben. På ansökningswebbens startsida finns instruktioner om hur du gör. Du kommer till webben genom att klicka på knappen "Till ansökningswebben".
Ansökningsperioden
Webben öppnar för ansökningar den 15 januari och stänger vid midnatt den 15 februari.
Detta är viktigt att tänka på när du ansöker:
- Gör ett genomtänkt val eftersom ditt val kan ligga till grund för hur många platser som kommer att erbjudas på varje program.
- Gör flera val och rangordna dem i din ansökan. Vissa program är nämligen mer populära än andra vilket innebär att platserna inte alltid räcker till alla sökande som är behöriga. Ditt förstahandsval prövas alltid före de val du rangordnat längre ner. Om du inte får en plats på ditt förstahandsval prövas dina lägre val automatiskt i tur och ordning.
- Om du inte är behörig till nationella program ska du även söka till introduktionsprogram.
- Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du har bekräftat låser sig nämligen din ansökan så du inte kan göra några ändringar. Det är din syv alternativt det antagningskansli som din hemkommun tillhör som kan låsa upp ansökan innan sista ansökningsdatum om du behöver göra ändringar efter att ansökan låsts.”
Omval
Ansökningswebben är även öppen för ansökningar 25 april–15 maj. Under omvalsperioden kan du lägga till nya val, ta bort val eller ändra ordning på valen i din tidigare ansökan inför den slutliga antagningen. Du kan också göra en helt ny ansökan. Prata med din studie- och yrkesvägledare innan. Om du ansöker efter den 15 maj räknas din ansökan som en sen ansökan.
Obs! Omvalsperioden ovan gäller inte ansökan till gymnasiesärskola (anpassad gymnasieskola).
Läs mer om ansökan till gymnasiesärskola
KONTROLLERA DINA BETYG
När du loggar in för att göra din ansökan är det väldigt viktigt att du kontrollerar att dina betyg stämmer. Om betygen inte stämmer behöver du ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.
SKRIV UT EN KVITTENS
När du gjort dina val på ansökningswebben sparar du din ansökan. Skriv ut en kopia av din ansökan och underteckna den. Detta blir en kvittens som du lämnar till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du din kvittens till det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.
Kontaktuppgifter till antagningskanslierna
Viktigt att tänka på:
- Håll koll på viktiga datum i ansökningsprocessen.
- Spara dina inloggningsuppgifter – du får dem bara en gång.
- Kontrollera dina betyg.
- Kontrollera ditt mobilnummer och mejladress. Tänk på att ange ett mobilnummer och en mejladress som du har tillgång till under hela antagningsperioden.
- Lägg till många val i din ansökan.
- Rangordna dina val.
- Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du bekräftar låser det din ansökan.
- Skriv ut din kvittens efter du sparat din ansökan. Signera kvittensen och lämna den till din syv.
Läs även om
-
Om dina val
Dina val är en kombination av program/inriktning och skola. Det är viktigt att du gör mer än ett val för att öka dina chanser att komma in på en utbildning du vill gå!
-
Behörighet
För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.
-
Ska du flytta under ansökningsperioden?
Om du ska flytta till en annan kommun under ansökningsperioden är det viktigt att du i god tid meddelar ditt antagningskansli.