Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Senast uppdaterad: 25 nov 2020

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. Så bra va?

Samverkansavtal om fritt sök

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge (Sölvesborg, Karlshamn, Olofström och Ronneby) har ett avtal om fritt sök. Avtalet gäller för nationella program, nationella inriktningar, särskilda varianter, nationella idrottsutbildningar (NIU) och programinriktat val för en grupp elever.

Om du är folkbokförd i någon av dessa kommuner kan du alltså söka och bli mottagen på lika villkor till dessa program på alla gymnasieskolor i samverkansområdet. På så sätt har du mer att välja mellan och dina chanser att hitta ett program som du är intresserad av och trivs på ökar. Du konkurrerar om platserna på lika villkor och det är betygen från årskurs 9 som avgör vem som kommer in på programmet.

Vissa kommuner har fler avtal 

Utöver denna samverkan har några kommuner även andra samverkansavtal. Dessa är:

  • Båstad har samverkan med Laholm
  • Karlshamn, Olofström och Ronneby har samverkan med Borgholm, Kalmar, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda, Karlskrona, Lessebo, Nybro, Oskarshamn, Tingsryd och Växjö
  • Olofström har samverkan med Älmhult
  • Sölvesborg /Bromölla kommunalförbund har samverkan med Karlskrona

Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Du kan söka program i hela landet. Men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för program och var någonstans den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand.

Läs mer om studier utanför Skåne och västra Blekinge

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Kontakta ditt antagningskansli.

Nästa sida: Behörighet

Läs även om