Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Senast uppdaterad: 16 sep 2022

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval.

FRITT SÖK i skåne och västra blekinge

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge (Sölvesborg, Karlshamn, Olofström och Ronneby) har ett samverkansavtal om fritt sök. Avtalet gäller för nationella program, nationella inriktningar, särskilda varianter, nationella idrottsutbildningar (NIU) och programinriktat val för en grupp elever.

Om du är folkbokförd i någon av dessa kommuner kan du alltså söka och bli mottagen på lika villkor till dessa program på alla gymnasieskolor i samverkansområdet. På så sätt har du mer att välja mellan och dina chanser att hitta ett program som du är intresserad av och trivs på ökar.

Din ansökan blir då mottagen i första hand och du konkurrerar om platserna på lika villkor om du är behörig till sökt program. Det är meritvärdet utifrån betygen i årskurs 9 som avgör vem som kommer in på programmet.

VISSA KOMMUNER HAR FLER AVTAL 

Utöver denna samverkan har några kommuner även andra samverkansavtal med kommuner utanför Skåne och västra Blekinge. Dessa är:

  • Båstad har samverkan med Laholm
  • Karlshamn, Olofström och Ronneby har samverkan med Borgholm, Kalmar, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda, Karlskrona, Lessebo, Nybro, Oskarshamn, Tingsryd och Växjö
  • Olofström har samverkan med Älmhult
  • Sölvesborg /Bromölla kommunalförbund har samverkan med Karlskrona

Kontakta din hemkommun om du har frågor.

OLIKA REGLER FÖR INTRODUKTIONSPROGRAMMEN

Samverkansavtalet i Skåne och västra Blekinge gäller för programinriktat val som erbjuds för grupper av elever.

För programinriktat val för enskilda elever (intresseanmälan), yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion gäller olika regler. Du hänvisas då först och främst till din hemkommun. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för mer information.

STUDIER UTANFÖR SKÅNE OCH VÄSTRA BLEKINGE

Du kan söka program i hela landet. Men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för program och var någonstans utbildningen finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand.

Läs mer om studier utanför Skåne och västra Blekinge

 

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Kontakta ditt antagningskansli.

Nästa sida: Behörighet

Läs även om