Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Senast uppdaterad: 3 okt 2019

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av utbildningar för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. Så bra va?

Samverkansavtal om fritt sök

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge (Sölvesborg, Karlshamn, Olofström och Ronneby) har ett avtal om fritt sök. Om du är folkbokförd i någon av dessa kommuner kan du alltså söka och bli mottagen på lika villkor till nationella program, nationella inriktningar, särskilda varianter, nationella idrottsutbildningar (NIU) och sökbara programinriktat val på alla gymnasieskolor i samverkansområdet. På så sätt har du mer att välja mellan och dina chanser att hitta en utbildning som du är intresserad av och trivs på ökar.

Alla sökande som är skrivna i Skåne och västra Blekinge konkurrerar därför om platserna på samma villkor. Det är betygen från årskurs 9 som avgör vem som kommer in på utbildningarna.

Vissa kommuner har fler avtal 

Utöver denna samverkan har några kommuner även andra samverkansavtal. Dessa är:

 • Båstad har samverkan med Laholm
 • Karlshamn, Olofström och Ronneby har samverkan med Borgholm, Kalmar, Mörbylånga, Torsås, Emmaboda, Karlskrona, Lessebo, Nybro, Oskarshamn, Tingsryd och Växjö
 • Olofström har samverkan med Älmhult
 • Sölvesborg /Bromölla kommunalförbund har samverkan med Karlskrona
Nästa sida: Att välja utbildning – tips för att komma igång!

Läs även om

 • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

  Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess. Har du svårt att välja?

 • Gå på gymnasiemässor och öppet hus!

  Samma, eller nästan samma utbildning, finns ofta på flera skolor. Gå på gymnasiemässor och öppet hus för att skapa dig en egen uppfattning om olika skolor och deras utbildningar.

 • Gymnasiemässor 2019

  I vissa delar av Skåne och västra Blekinge ordnas det mässor där närområdets gymnasieskolor presenterar sig och sin verksamhet.