Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Sent val

Senast uppdaterad: 21 nov 2019

Det är viktigt göra ett så genomtänkt val som möjligt innan den 15 maj. Om du vill göra några ändringar i din ansökan efter det är det nämligen svårare att få en plats eftersom alla som sökt i tid får en plats först. Behöver du göra ett sent val kan du göra det 24 juli–13 september. Prata gärna med en SYV eller ditt antagningskansli först.

Det går att göra sent val på ansökningswebben den 24 juli–13 september. Tänk på att din förändrade eller helt nya ansökan behandlas som en sen ansökan. Det betyder att alla som har sökt i tid, till och med 15 maj, får en plats först. Om det finns platser över efter det kan elever som har gjort sena val erbjudas en plats. Du kan bara göra en sen ansökan på ansökningswebben.

Har du fått plats på ett av dina tidigare val?

Har du redan kommit in på ett val är vår rekommendation att du tackar ja till platsen du blivit erbjuden. Lägg sen valet du är antagen på under de val du vill stå som reserv till i din nya ansökan. Då har du en säker plats tills du får meddelande om att du fått en ny plats.

Så här gör du ett sent val

 1. Du måste svara på ditt antagningsbesked innan du kan göra en sen ansökan. När du tackat JA eller NEJ på ansökningswebben kan du gå in och göra ditt sena val.

 2. När du loggat in på ansökningswebben fyller du i ditt mobilnummer så att vi kan nå dig om du får en ny plats.
 3. Klicka på ”Min ansökan” och efter det på ”Sent val” längre ner för att göra en ny ansökan.
 4. Gör dina val och lägg det val du är antagen till under de val du vill stå som reserv till i din nya ansökan
 5. Bekräfta din ansökan.
 6. Skriv ut din kvittens och skriv under den.
 7. Skicka kvittensen till det antagningskansli som har hand om din hemkommun.

Vad händer sen?

När ditt antagningskansli har fått din kvittens och godkänt ditt sena val behandlas din nya ansökan. Om du får en ny plats får du besked via telefon, post eller sms. Du kan även logga in på ansökningswebben för att följa din nya ansökan.

Tänk på

 • Du kan bara göra sen ansökan en gång på ansökningswebben – kontrollera därför din ansökan noga innan du bekräftar den!
 • Om du gör ett sent val kan du bara få en plats om det finns lediga platser kvar efter att alla elever som har sökt i tid har fått en plats.
 • Prata gärna med en SYV eller ditt antagningskansli innan du gör ett sent val.

Har du frågor om din ansökan och sent val?

Kontakta en SYV, SYV-chatten här på Skånegy eller ditt antagningskansli.

Nästa sida: Reservantagning

Läs även om

 • Reservantagning

  Reservantagningen börjar i augusti och pågår till mitten av september. Gymnasieantagningen fyller då gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö.