Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Slutlig antagning

Senast uppdaterad: 7 jun 2021

Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Då får du veta vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Glöm inte svara på ditt antagningsbesked. Om du inte blivit antagen på något av dina val står du kvar som reserv.

Så går antagningen till

Efter att ansökningswebben stängt den 15 maj är det dags för den slutliga antagningen. När den är klar får du ett slutgiltigt antagningsbesked.

Ditt förstahandsval prövas före de val du lagt längre ner i din ansökan. Om du inte får en plats på ditt förstahandsval prövas dina lägre val automatiskt i tur och ordning. Om platserna på en utbildning inte räcker till alla behöriga elever som sökt är det meritvärdet som avgör vem som får platserna.

I den slutliga antagningen är det meritvärdet för ditt slutbetyg från vårterminen i årskurs 9 som används.

Slutgiltigt antagningsbesked

Från 1 juli kan du se på ansökningswebben vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Om du inte är antagen på ditt förstahandsval kan du se vilken reservplats du har på övriga program.

I slutet av juni får du ett brev till din hemadress med samma inloggningsuppgifter som du använde när du ansökte.

Tänk på att du måste svara på ditt antagningsbesked på ansökningswebben. Sista dag att svara är den 23 juli.

Det räcker inte att du tackar ja för att behålla din plats. Det är även viktigt att du går på uppropet på din gymnasieskola.

Läs mer om de olika svarsalternativen

Om du inte blir antagen till någon utbildning

Om du inte blivit antagen till något program står du kvar som reserv till de program du sökt som du är behörig till. Om du fortfarande inte kommit in på något av dina val av när reservantagningen släpps i början av augusti behöver du göra ett sent omval och lägga till fler val i din ansökan.

 

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Ta kontakt med ditt antagningskansli så hjälper de dig. Du kan även hitta svaren på vanliga frågor här på Skånegy.

Nästa sida: Svara på ditt antagningsbesked

Läs även om

  • Svara på ditt antagningsbesked

    Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.

  • Reservantagning

    Reservantagningen börjar i augusti och pågår till mitten av september. Gymnasieantagningen fyller då gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö.