Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Slutlig antagning

Senast uppdaterad: 21 dec 2021

Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Då får du veta vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Glöm inte svara på ditt antagningsbesked. Om du inte blivit antagen på något av dina val står du kvar som reserv.

Så går antagningen till

Efter att ansökningswebben stängt den 15 maj är det dags för den slutliga antagningen. När den är klar får du ett slutligt antagningsbesked.

Ditt förstahandsval prövas före de val du lagt längre ner i din ansökan. Om du inte får en plats på ditt förstahandsval prövas dina lägre val automatiskt i tur och ordning. Om platserna på en utbildning inte räcker till alla behöriga elever som sökt är det meritvärdet som avgör vem som får platserna.

I den slutliga antagningen är det meritvärdet för ditt slutbetyg från vårterminen i årskurs 9 som används.

Slutligt antagningsbesked

Från 1 juli kan du se på ansökningswebben vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Om du inte är antagen på ditt förstahandsval kan du se vilken reservplats du har på program som du rangordnat högre än det program du är antagen till.

Tänk på att du måste svara på ditt antagningsbesked på ansökningswebben. Sista dag att svara är den 23 juli.

Det räcker inte att du tackar ja för att behålla din plats. Det är även viktigt att du går på uppropet på din gymnasieskola.

Läs mer om de olika svarsalternativen

Om du inte blir antagen till någon utbildning

Om du inte blivit antagen till något program står du kvar som reserv till de program du sökt som du är behörig till. Om du fortfarande inte kommit in på något av dina val av när reservantagningen släpps i början av augusti behöver du göra ett sent omval och lägga till fler val i din ansökan.

 

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Du kan få svar på de flesta frågor genom att fråga din syv eller syv-chatten här på Skånegy. Vi har även samlat svar på vanliga frågor på skanegy.se/vanligafragor. Om inte syv eller syv-chatten kan svara hör du av dig till ditt antagningskansli.

Nästa sida: Svara på ditt antagningsbesked

Läs även om

  • Svara på ditt antagningsbesked

    Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.

  • Reservantagning

    Reservantagningen börjar i augusti och pågår till mitten av september. Gymnasieantagningen fyller då gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö.