Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Händer som skriver på ett tangentborg på en bärbar dator

För syv och personal på gymnasieskolor

Senast uppdaterad: 19 dec 2022

Här hittar du som arbetar på en grund- eller gymnasieskola i Skåne eller västra Blekinge information, länkar och kontaktuppgifter gällande arbetet med Skånegy, syv-chatten, gymnasiekatalogen eller antagning.

Gemensam webb och katalog

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge (Sölvesborg, Karlshamn, Olofström och Ronneby) driver och finansierar skanegy.se samt katalogen "Ditt gymnasieval". Alla gymnasieskolor i samverkansregionen deltar kostnadsfritt på webben samt i katalogen. Grundskolor köper katalogen till sina elever till självkostnadspris.

Katalogen "Ditt gymnasieval" ges ut för sista gången hösten 2022 (kopplat till ansökan till läsåret 2023/24). Med anledning av att katalogen avvecklas görs ett arbete för att säkerställa att skanegy.se uppdateras med relevant innehåll och funktioner.

Nationella studievägskoder

Lista över de nationella studievägskoderna för nationella program och inriktningar i gymnasieskolan

Skolportalen – gymnasieskolornas arbetsyta

Informationen om skolor och utbildningar på Skånegy samt i katalogen hämtas från skolportalen. Där hämtar även antagningskanslierna uppgifter om alla utbildningar till ansökningswebben.

Varje skola har en eller flera administratörer som har behörighet att jobba i skolportalen. Ni ansöker om användarkonto på skolportalens startsida. Administratörerna lägger ni in skolans programutbud, kontaktuppgifter, datum för öppet hus samt text och bilder till katalogen i portalen.

Ändringar ni gör i skolportalen syns på Skånegy dagen därpå. Kontaktuppgifter samt datum för öppet hus kan ni ändra på året om. Utbildningsutbudet kan bara läggas in eller ändras under särskilda perioder. Om ni behöver göra ändringar mellan dessa perioder kan ni kontakta Skånegyredaktionen via gymnasiekatalogen@skanegy.se

Gå till skolportalen

Syv-chatten

På Skånegy finns en chatt som är bemannad måndag till torsdag kl. 17–21. Ibland har chatten extra öppet, till exempel vid slutet av ansökningsperioden i februari. Då aviseras de extra öppettiderna på webben. Verktyget som används heter Kundo..

Gemensamt antagningssystem

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge har gemensamt upphandlat ett antagningssystem, Dexter, genom IST. I systemet ingår en ansökningswebb där eleverna gör sin ansökan till gymnasiet. På samma webb kan även mottagande gymnasieskolor logga in och bland annat få uppgifter om antagningsresultat, antagna elevers kursval, ändra antalet platser för utbildningarna, lägga in uppropsinformation samt lägga in välkomstbrev till sökande som är antagna till en utbildning.

Ni får inloggningsuppgifter av ert antagningskansli.

Gå till Dexter

Analys antag

Mottagande gymnasieskolor får statistik över sökande och antagna elever för den aktuella antagningsperioden, men även för tidigare antagningsperioder. Kommuner kan följa sökande som är folkbokförda i kommunen. Inloggningsuppgifter till systemet får skolor och kommuner av sitt antagningskansli.

Gå till Analys antag

IKE – interkommunal ersättning

Gymnasieskolor begär in ersättning för sina elever genom systemet IKE (interkommunal ersättning). Be om inloggningsuppgifter till systemet genom att skicka e-post till ike@arende.skaneskommuner.se

Gå till systemet för IKE