Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Tjej sitter i en soffa med sin dator

Vanliga frågor

Senast uppdaterad: 21 okt 2022

Här hittar du svar på vanliga frågor om ansökan och antagning. Du är alltid välkommen att kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun om det är något du undrar över.

Har du sett att det finns en översikt som sammanfattar infon om ansökan och antagning och en sida med alla viktiga datum?

Gå till översikten om ansökan

Viktiga datum

ANSÖKAN

När får jag inloggningsuppgifter till ansökningswebben?

Om du går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram får du inloggningsuppgifter till ansökningswebben av din syv eller via post i början av januari.

Läs mer om hur ansökan till gymnasiet går till

Vad gör jag om jag har glömt/tappat bort mina inloggningsuppgifter till ansökningswebben?

Gå in på ansökningswebben och klicka på “Glömt lösenord”. Fyll i ditt personnummer och den e-postadress som du har registrerat i ansökningssystemet (Dexter) så får du ett nytt lösenord via mejl. Du kan även logga in med Mobilt BankID om du har det. Kontakta ditt antagningskansli om du inte får rätt på det. 

Vad är ansökan i fri kvot?

Det finns väldigt få platser inom fri kvot. Ansökan i fri kvot kan vara aktuellt om du tidigare haft förutsättningar för att bli antagen till en utbildning men inte har det vid antagningen på grund av särskilda skäl. Till exempel starka medicinska eller sociala skäl. Det är också aktuellt om du saknar betyg från svensk grundskola men har motsvarande kunskaper (betyg i ämnet svenska krävs).

Läs mer om ansökan och antagning i fri kvot

ANTAGNING

Vad betyder det preliminära antagningsbeskedet?

Den preliminära antagningen är förberedande. Du är alltså inte garanterad en plats på någon utbildning men du kan se vad det lägsta meritvärdet preliminärt är för att bli antagen till utbildningarna du sökt till. Genom att jämföra ditt meritvärde med de preliminära antagningsgränserna kan du få en bild av om dina betyg räcker för att få en plats i slutantagningen. Antagningsgränserna kan bli högre eller lägre i slutantagningen. 

Läs mer om preliminär antagning

Varför kom jag inte in trots att jag har tillräckligt meritvärde för programmet?

Om ett program har 20 platser erbjuds en plats till de 20 elever som har högst meritvärde av de som sökt. Finns det fler sökande med samma meritvärde som konkurrerar om en plats rangordnar antagningssystemet slumpmässigt turordningen. Alla som inte får en plats blir reservplacerade.

Kan jag överklaga ett antagningsbesked?  

Du kan inte överklaga ett beslut om antagning. Om du ändå tycker att ditt gymnasieval har behandlats fel kan du skriva till gymnasieantagningen som har hand om din hemkommun. Om det visar sig att något blivit fel kommer det att rättas till.

Vad händer om jag blir erbjuden en ny plats under reservantagningen?  

Om du har tackat ja till en plats på ett lägre val i ditt slutliga antagningsbesked förlorar du den platsen om du får en reservplats. 

Reservantagningen visas på ansökningswebben i början av augusti. Då får du även besked via post om du blivit antagen till ett högre val. Svara direkt om du vill behålla platsen eller inte.

Efter det är det löpande reservantagning fram till 15 september. Om du får en plats då får du besked via sms. Kontrollera att du har registrerat ditt mobilnummer på din sida på ansökningswebben. Antagningen bevakar din turordning och du kan själv följa den på ansökningswebben.

Läs mer om hur reservantagningen går till

Se exakta datum för pågående gymnasieval

Kan jag få veta om det finns det finns några lediga platser under reservantagningen?   

Placeringarna kan ändra sig från dag till dag. Det är därför svårt att ge besked i specifika frågor om lediga platser under reservantagningen. Gymnasieantagningen hör av sig via sms till den elev som står överst på reservlistan om en plats blir ledig.

Varför har min reservplacering ändrats? / Varför har jag fått ett sämre reservnummer än jag hade tidigare?

Din reservplats kan förändras eftersom ny information som påverkar reservplaceringarna kan komma in till antagningskanslierna under reservantagningen. Till exempel kan en elev som har gått i sommarskola ha blivit behörig och fått ett nytt slutbetyg med ett högre meritvärde än du har. För att en elev ska kunna få en högre plats i reservplaceringen måste den elevens ansökan ha kommit in i tid, innan 15 maj.

SVARA PÅ ANTAGNINGSBESKED

Varför kommer jag inte in med mitt lösenord för att svara på mitt antagningsbesked? 

Du kan svara på ditt antagningsbesked mellan 1–23 juli. Skulle du inte kunna komma in under svarsperioden kan du beställa ett nytt lösenord till den e-postadress du har registrerat eller logga in med Bank-ID via ansökningswebben.

Du kan endast logga in med inloggningsuppgifterna under den ansökningsomgång du fått dem. Om du ansöker igen ett annat år behöver du få nya uppgifter.

Ta kontakt med ditt antagningskansli om det inte löser sig.

Beställ nytt lösenord via ansökningswebben

Logga in på ansökningswebben med Bank-ID

Kan jag ändra mitt svar om jag har tackat nej av misstag? / Jag har tackat nej till min plats men står som reserv till högre val – har jag gjort fel?

Det är viktigt att du svarar på ditt antagningsbesked under svarsperioden 1–23 juli. Tackar du nej, riskerar du att vara utan plats vid skolstart om du inte får en plats i reservantagningen.

Har du tackat nej av misstag under svarsperioden kontaktar du ditt antagningskansli. De kan hjälpa dig att ändra ditt svar. Under reservantagningen går det inte att ändra ditt svar i efterhand.

Jag har gått i sommarskola/lovskola och blivit behörig. Ska jag tacka ja till min plats på ett introduktionsprogram?  

Om du blivit antagen till ett introduktionsprogram tidigare blir du obehörig till det om du blir behörig till ett nationellt program. När vi har fått in ditt nya betyg lägger vi in det i antagningssystemet. Vi tar då bort din plats på introduktionsprogrammet. Istället blir du reservplacerad till de nationella program du har sökt och blivit behörig till.

I början av augusti kan du se reservantagningen på ansökningswebben. Du får även besked via brev. Du får antingen en plats på något av de nationella program du sökt om det finns lediga platser eller får du ett reservnummer. Om du blivit reserv i beskedet du får i början av augusti hör vi av oss via sms om du blir erbjuden en plats längre fram. Gymnasieantagningen gör reservantagning till 15 september, efter det tar gymnasieskolorna över.

Läs mer om att svara på ditt antagningsbesked

 

Hittar du inte svaret på din fråga?

Fråga din syv, chatta med syv här på Skånegy eller kontakta ditt antagningskansli.

Nästa sida: Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Läs även om

  • Hur funkar antagningen till olika program?

    Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

  • Så ansöker du till gymnasiet

    Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Innan du ska ansöka får du inloggningsuppgifter av din syv eller ditt antagningskansli. Spara dem under hela ansökningsperioden.

  • Svara på ditt antagningsbesked

    Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.