Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Viktiga datum

Senast uppdaterad: 8 jan 2020

Gymnasievalet är en lång process. Dina funderingar börjar förmodligen långt innan du gör din ansökan. Ansökningsprocessen är sedan uppdelad i flera steg. Här får du koll på viktiga datum för ditt gymnasieval!

8–14 januari:
Du får inloggningsuppgifter till ansökningswebben

Du får dina inloggningsuppgifter antingen med post eller delas de ut på din skola. Kom ihåg att spara dina uppgifter under hela ansökningsperioden.

15 januari – 15 februari:
Du gör din ansökan

Ansökningswebben öppnar den 15 januari. Du loggar in med inloggningsuppgifterna du fick i början av januari. Gör din ansökan i god tid, ansökningswebben stänger vid midnatt den 15 februari. Glöm inte att göra flera val!

Läs mer om val och rangordning

Läs mer om hur du gör din ansökan

15 februari

Sista dagen att göra ansökan.

15 april:
Du får ditt preliminära antagningsresultat

Logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked. Om du inte går i skola får du ett brev hemskickat med resultatet. Tänk på att resultatet inte är slutgiltigt.

25 april – 15 maj:
Du kan ändra i din ansökan

Nu öppnar ansökningswebben för omval. Val du gör under omvalet bedöms likvärdigt som dina tidigare val.

Läs mer om omval

17 – 21 juni:
Ditt slutbetyg finns registrerat på ansökningswebben

Kontrollera att dina betyg/ditt meritvärde stämmer överens med betyget som du fått av din skola. Om de inte stämmer kontaktar du din skola eller ditt antagningskansli. Lovskolans betyg registreras senare.

1 juli:
Du får ditt antagningsresultat

Du kan logga in på ansökningswebben för att se ditt slutgiltiga antagningsbesked. Nu får du veta vilket program du är antagen till. Om du inte är antagen till ditt förstahandsval får du veta vilken reservplats du har. Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked!

Om du saknar inloggningsuppgifter kan du kontakta ditt antagningskansli

Läs om de olika svarsalternativen

23 juli:
Sista dag att svara på ditt antagningsbesked

Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked på ansökningswebben. Du loggar in med samma inloggningsuppgifter som du använde när du gjorde din ansökan.

6 augusti – 15 september:
Du kan få en reservplats

Reservantagningen presenteras på ansökningswebben den 6 augusti 2020. Efter det sker löpande antagning till lediga platser till och med den 15 september 2020 då reservantagningen avslutas. Du måste svara på ditt nya antagningsbesked omgående för att behålla din plats.

Läs mer om reservantagning

Vid skolstart i augusti:
Gå på uppropet på din nya skola

Det är viktigt att du går på uppropet på din nya skola. Tid och plats får du veta i ditt antagningsbesked. Om du inte meddelar ett giltigt skäl till frånvaro från uppropet inom tre dagar till skolan förlorar du din plats. Lycka till på gymnasiet!

Nästa sida: Så ansöker du till gymnasiet

Läs även om

  • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

    Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess. Har du svårt att välja?

  • Så ansöker du till gymnasiet

    Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Innan du ska ansöka får du inloggningsuppgifter av din SYV eller ditt antagningskansli.

  • Antagning – så går det till!

    Ansökningsprocessen till gymnasiet består av flera steg. Antagningen till gymnasieskolorna i Skåne och västra Blekinge hanteras av sex antagningskanslier. Varje kansli ansvarar för ett visst antal kommuner.