Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Viktiga datum

Senast uppdaterad: 26 okt 2021

Här får du koll på viktiga datum för ditt gymnasieval! Gymnasievalet är en lång process. Dina funderingar börjar förmodligen långt innan du gör din ansökan. Ansökningsprocessen är sedan uppdelad i flera steg.

8–14 januari

Du får inloggningsuppgifter till ansökningswebben

Du får dina inloggningsuppgifter antingen med post eller delas de ut på din skola. Kom ihåg att spara dem eftersom du kommer använda dem flera gånger.

15 januari – 15 februari

Du gör din ansökan

Ansökningswebben öppnar den 15 januari. Du loggar in med dina inloggningsuppgifter. Gör din ansökan i god tid och glöm inte att göra flera val! Ansökningswebben stänger vid midnatt den 15 februari.

Läs mer om val och rangordning

Läs mer om hur du gör din ansökan

15 april

Du får ditt preliminära antagningsresultat

Logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked. Om du inte går i skola i Skåne eller västra Blekinge får du ditt besked via brev. I det preliminära beskedet ser du vilka meritpoäng som krävs för de utbildningar du sökt till. Du får då veta hur du ligger till inför den slutliga antagningen. Det innebär inte att du är antagen till utbildningen. Resultatet kan förändras vid den slutliga antagningen 1 juli.

Läs mer om preliminär antagning

25 april – 15 maj

Du kan ändra i din ansökan

Ansökningswebben öppnar för omval. Nu kan ändra i din ansökan eller göra en helt ny ansökan. Om du lägger till val under omvalet värderas de på samma sätt som de ansökningar skickades in under ansökningsperioden.

Läs mer om omval

17 – 21 juni

Ditt slutbetyg finns registrerat på ansökningswebben

Kontrollera att dina betyg/ditt meritvärde stämmer överens med betyget du fått av din skola. Om det inte stämmer kontaktar du din skola eller ditt antagningskansli. Betyg från lovskolan registreras senare.

1 juli

Du får ditt antagningsresultat

Du kan logga in på ansökningswebben och se ditt slutgiltiga antagningsbesked. Nu får du veta vilket program du är antagen till. Om du inte är antagen till ditt förstahandsval får du veta vilken reservplats du har. Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked!

Om du saknar inloggningsuppgifter kan du kontakta ditt antagningskansli

Läs mer om slutlig antagning

1 – 23 juli

Svara på ditt antagningsbesked

Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked på ansökningswebben senast den 23 juli. Du loggar in med samma inloggningsuppgifter som när du gjorde din ansökan.

Läs om de olika svarsalternativen

6 augusti – 15 september

Du kan få en reservplats

Reservantagningen presenteras på ansökningswebben den 6 augusti. Efter det sker löpande antagning till lediga platser till och med den 15 september. Du måste svara på ditt nya antagningsbesked omgående för att behålla din plats.

Läs mer om reservantagning

9 AUGUSTI – 12 SEPTEMBER

Sent omval

Mellan 9 augusti–12 september går det att göra sent omval. Senast den 13 september ska du ha lämnat in underskriven ansökan/kvittens till gymnasieantagningen. Det innebär att du bara får en plats på ditt nya val om det finns lediga platser. Först får alla elever som sökt i tid (före 15 maj) en plats. Höjer du din rangordning av tidigare val innebär det att din nuvarande reservplacering på dessa val stryks. Även dessa val betraktas då som sena och du hamnar sist i kön efter dem som sökt i tid. 

Läs mer om sent omval

Vid skolstart i augusti

Gå på uppropet på din nya skola

Det är viktigt att du går på uppropet. Tid och plats får du veta i ditt antagningsbesked. Ledighet kan bara beviljas av rektorn på din nya skola och det görs bara i undantagsfall.

Om du missar uppropet och inte anmäler ett giltigt skäl för din frånvaro till skolan inom tre dagar förlorar du din plats.

Lycka till på gymnasiet!

 

Nästa sida: Vanliga frågor

Läs även om

  • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

    Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess. Har du svårt att välja?

  • Så ansöker du till gymnasiet

    Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Innan du ska ansöka får du inloggningsuppgifter av din syv eller ditt antagningskansli.

  • Preliminär antagning

    Du får ett preliminärt antagningsbesked i april. Preliminärt betyder att det inte är slutgiltigt. ​​​​​​​Från 15 april kan du se de preliminära meritpoäng som krävs för att bli antagen till nationella program i Skåne och Västra Blekinge.