Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

Senast uppdaterad: 15 sep 2022

Många väljer att plugga vidare efter gymnasiet, antingen direkt eller efter att ha jobbat eller gjort något annat ett tag. Funderar du på att plugga mer senare? Då kan det vara bra att redan nu få lite koll på vad du behöver ha för kunskaper för att kunna söka till olika utbildningar på eftergymnasial nivå.

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH UNIVERSITET

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till vidare studier på högskola och universitet är ett minimikrav för att komma in på högskola och universitet. Det kan du få på både yrkesprogram och högskoleförberedande program.

Särskild behörighet

För många utbildningar på högskola eller universitet krävs ytterligare förkunskaper utöver grundläggande behörighet. Det kallas särskild behörighet. Det kan vara vissa ämnen och kurser eller arbetslivserfarenhet som ger relevanta förkunskaper för just den utbildningen. Ett annat exempel är arbetsprover.

Vilken särskild behörighet de olika nationella programmen och inriktningarna ger skiljer sig åt.  Fråga din syv vad som krävs för utbildningen du vill gå efter gymnasiet.

Läs mer på studera.nu

Läs mer på antagning.sek

Extra meritvärde för vissa kurser

Tänk på att ditt val av program och kurser på gymnasiet påverkar ditt meritvärde till ansökan till universitet och högskola. Du kan få högre meritvärde om du har läst till exempel moderna språk eller fördjupningskurser i exempelvis matte eller engelska. Dessa extra meritvärden får du bara tillgodoräkna dig när du ansöker till utbildningar där kurserna inte krävs för att vara behörig.

Yrkeshögskola

En yrkesexamen ger alltid grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.

Andra förkunskapskrav

Många utbildningar på yrkeshögskolan har också ytterligare förkunskapskrav, till exempel en eller flera gymnasiekurser eller ett speciellt yrkesprogram. Det går också att bli antagen genom så kallad fri prövning, om den som anordnar utbildningen bedömer att du klarar av utbildningen.

Läs mer på yrkeshogskolan.se

Har du frågor om behörighet till studier efter gymnasiet?

Prata med din syv. Hen kan berätta vad som är bra att tänka på när du väljer gymnasieutbildning om du redan vet vad du vill plugga efter gymnasiet.

Nästa sida: Högskoleförberedande program

Läs även om

  • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

    Har du svårt att välja? Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess.

  • Gymnasieexamen

    När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av kurserna som ger behörighet om du vill.