Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Om ansökan

Här får du veta mer om ansökan och antagning till gymnasieskolan. Vad krävs för att vara behörig till olika program? Vad är meritvärde för någonting? Hur ansöker du? Varför är det viktigt att du rangordnar dina val? Och vad innebär de olika svarsalternativen i ditt antagningsbesked?

Du hittar svaren på de och många fler frågor här.

Tonårstjej sitter i soffan med dator i knät.

Allt du behöver veta om gymnasievalet, ansökan och antagning

Förberedelser inför gymnasievalet

Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ. Vad är viktigt för att du ska trivas i gymnasiet? För det är faktiskt inte ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.

Läs mer om förberedelser inför gymnasievalet

Meritvärde

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Läs mer om meritvärde och se meritvärden

Ansökan och antagning – steg för steg

Mellan 15 januari–15 februari gör du ditt gymnasieval via skanegy.se. Efter det följer flera olika steg innan du får veta vilket program du kommer in på.

Läs mer om ansökningsprocessen

Fördjupad information om ansökan

Ska du flytta under ansökningsperioden? Eller behöver du särskilt stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? De frågorna och en hel del annat som rör ansökan till gymnasieskolan hittar du information om i den fördjupade informationen om ansökan.

Läs mer om fördjupad info om ansökan

Information om antagning

Det finns många regler som styr och påverkar antagningen till gymnasieskolan. Här hittar du information om hur din ansökan blir mottagen beroende på vad du ansöker till och var, behörighet, hur antagning till olika program fungerar med mera.

Läs mer om antagning

Allt du behöver veta om gymnasievalet, ansökan och antagning

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.