Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Ansökan och antagning – steg för steg

Mellan 15 januari–15 februari gör du ditt gymnasieval via skanegy.se. Efter det följer flera olika steg innan du får veta vilket program du kommer in på. Här har vi samlat information om alla stegen i ansökningsprocessen och vad som är viktigt att tänka på. Lycka till med ditt gymnasieval!

Kille som ligger på sin säng och tittar på sin mobil.

Ansökningsprocessen

Så ansöker du till gymnasiet

Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Hur du loggar in till ansökan beror bland annat på vilket antagningskansli du tillhör. Tänk på att lägga till flera val och lägga dem i önskad ordning i din ansökan.

Läs mer om hur ansökan går till

Inloggning till ansökningswebben

Det finns olika rutiner för inloggning till ansökan. Hur du ska göra beror på vilket antagningskansli du tillhör och bland annat om du går i skolan eller inte när du ska ansöka. Här finns information om vad som gäller.

Läs mer om inloggning och se vad som gäller för dig

Ansökan till anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola (tidigare kallat gymnasiesärskola) är en egen skolform. Du som söker dit har oftast gått i anpassad grundskola. Alla utbildningar är fyra år långa.

Läs mer om anpassad gymnasieskola

Preliminär antagning

Du får ett preliminärt antagningsbesked i april. Preliminärt betyder att det inte är slutgiltigt. ​​​​​​​Från 15 april kan du se de preliminära meritpoäng som krävs för att bli antagen till nationella program i Skåne och Västra Blekinge.

Läs mer om preliminär antagning

Om- och nyval

Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen har du möjlighet att ändra eller lägga till val i din ansökan mellan den 25 april–15 maj. Om du inte gjort en ansökan tidigare kan du göra en helt ny ansökan.

Läs mer om omval

Slutlig antagning

Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Då får du veta vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Glöm inte svara på ditt antagningsbesked. Om du inte blivit antagen på något av dina val står du kvar som reserv.

Läs mer om slutlig antagning

Svara på ditt antagningsbesked

Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.

Läs mer om de olika svarsalternativen

Reservantagning

Reservantagningen börjar i augusti och pågår till mitten av september. Gymnasieantagningen fyller då gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö.

Läs mer om reservantagning

Sent val

Alla som har ansökt i tid får en plats först. Om du behöver ändra i din ansökan eller göra en ny ansökan efter 15 maj måste du vänta tills reservantagningen har presenterats i augusti. Då går det att göra sent val.

Läs mer om sent val

Ansökningsprocessen

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.