Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Ansökan till anpassad gymnasieskola

Senast uppdaterad:

Du ansöker till anpassad gymnasieskola den 15 januari–15 februari. Den 20 maj får du får du veta vilken skola och vilket program du kommer att bli antagen till om du går klart anpassade grundskolan under det läsår du har gjort ansökan. Från och med den 1 juli kan du logga in på ansökningswebben och se ditt slutliga antagningsbesked 

Den 2 juli 2023 bytte grund- och gymnasiesärskolan namn till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. 

Kommunerna har egna avtal för den anpassade gymnasieskolan. Utbildningarna omfattas alltså inte av fritt sök i Skåne och västra Blekinge. 

Tidplan för ansökan till anpassad gymnasieskola

  • Du ansöker 15 januari–15 februari, det vill säga under samma period som ansökan pågår till gymnasieskolan. 
  • Om du inte kan erbjudas en plats efter ansökningsperioden 15 januari–15 februari finns en omvalsperiod 15–30 april. Du blir kontaktad av din syv om det gäller dig.   
  • Den 20 maj får du ett förhandsbesked. Då får du veta vilken skola och vilket program du kommer att bli antagen till om du går klart anpassade grundskolan under det läsår du har gjort ansökan. Din syv får också information om vad du blivit förhandsantagen till. 
  • Den 1 juli kan du logga in på ansökningswebben och se ditt slutliga antagningsbesked. Du använder samma inloggningsuppgifter som när du ansökte. 

Har du frågor?

Om du har frågor om ansökan till anpassade gymnasieskolan eller vad som gäller i din kommun kan ni prata med syv på din skola eller kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun. 

Läs även om

Anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola (tidigare kallat gymnasiesärskola) är en egen skolform. Du som söker dit har oftast gått i anpassad grundskola. Alla utbildningar är fyra år långa.

Läs mer om anpassad gymnasieskola

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Att välja utbildning tips för att komma igång

Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.

Läs våra tips på hur du kan tänka inför valet

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.