Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Så ansöker du till gymnasiet

Senast uppdaterad:

Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Hur du loggar in till ansökan beror bland annat på vilket antagningskansli du tillhör. Tänk på att lägga till flera val och lägga dem i önskad ordning i din ansökan.

En skärmdump som visar hur förstasidan på ansökningswebben ser ut.

Inloggning till ansökningswebben

Det finns olika rutiner för inloggning till ansökan. Det går att logga in med inloggningsuppgifter eller e-legitimation. De som loggar in med inloggningsuppgifter behöver skriva ut och skriva under en kvittens när ansökan är inskickad och lämna den till sin syv.

Vad gäller för dig? Hur du ska göra beror på vilket antagningskansli du tillhör och bland annat om du går i skolan eller inte när du ska ansöka.

Viktigt att tänka på när du ansöker

Ditt val kan ligga till grund för hur många platser som kommer att erbjudas på varje program, så tänk igenom ditt val noga. 

Viktigt att tänka på när du ansöker


 • Lägg till flera val och lägg dem i önskad ordning i din ansökan. Läs mer om detta på sidan ”Gör många val och lägg dem i önskad ordning”.
 • Är du inte behörig till nationella program? Sök då både till introduktionsprogram och nationella program. Läs mer på sidan ”Tips om du ska söka till introduktionsprogram”

Ansök via ansökningswebben

Webben öppnar för ansökningar den 15 januari och stänger vid midnatt den 15 februari. 

Du gör din ansökan på ansökningswebben under ansökningsperioden. På ansökningswebbens startsida finns instruktioner om hur du gör. Du kommer till webben genom att klicka på knappen ”Till ansökningswebben” överst här på skangegy.se. 

Så gör du ansökan – steg för steg


 1. Kontrollera dina betyg. 
 2. Kontrollera ditt mobilnummer och mejladress.  
 3. Lägg till många val i din ansökan. 
 4. Om du inte är behörig till nationella program – sök även till introduktionsprogram. 
 5. Lägg dina val i önskad ordning. 
 6. Se till att du gjort de val av kurser som behövs till varje program. Det kan till exempel vara profiler, språkval, idrotter eller instrument.
 7. Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du bekräftat blir din ansökan låst. 
 8. Om du ansökt med inloggningsuppgifter (ej e-legitimation) – skriv ut din kvittens efter du sparat din ansökan. Signera kvittensen och lämna den till din syv.

Kontrollera dina betyg och kontaktuppgifter

När du loggar in för att göra din ansökan är det väldigt viktigt att du kontrollerar att dina betyg stämmer. Om betygen inte stämmer behöver du ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.  

Det är viktigt att gymnasieantagningen har rätt kontaktuppgifter till dig. Tänk därför även på vilket mobilnummer och mejladress du skriver in som dina kontaktuppgifter på ansökningswebben. Ange ett mobilnummer och en mejladress som du har tillgång till under hela antagningsperioden. Det vill säga även under sommaren efter du slutat i årskurs nio. 

Kontrollera ansökan innan du bekräftar

Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du har bekräftat låser sig nämligen din ansökan så du inte kan göra några ändringar.

Det är din syv alternativt det antagningskansli som din skolkommun tillhör som kan låsa upp ansökan innan sista ansökningsdatum om du behöver göra ändringar efter att din ansökan blivit låst. Om du inte går i skolan är det antagningskansliet som har hand om din hemkommun som kan låsa upp din ansökan.

Om du loggat in med inloggningsuppgifter – skriv ut en kvittens

När du gjort dina val på ansökningswebben sparar du din ansökan. Skriv ut en kopia av din ansökan och underteckna den. Detta blir en kvittens som du lämnar till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du din kvittens till det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun. 

Viktigt att tänka på


 • Håll koll på viktiga datum i ansökningsprocessen. 
 • Om du loggar in till ansökan med inloggningsuppgifter – du får bara dina inloggningsuppgifter en gång så spara dem på ett bra ställe. 

Läs även om

Stöd för att bli behörig

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.

Läs mer om stöd för att bli behörig

Om du behöver särskilt stöd

Behöver du extra stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? Då är det viktigt att du meddelar det när du gör din ansökan.

Läs mer om särskilt stöd

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Om du är eller tror att du riskerar att inte bli behörig till ett nationellt program är det viktigt att du även ansöker till introduktionsprogram.

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.