Välkomna till nya Skånegy!

Så ansöker du till gymnasiet

Senast uppdaterad:

Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Gymnasieantagningen förbereder för nytt inloggningssätt inför 2024. I första hand kommer inloggning att ske via e-legitimation då.

En skärmdump som visar hur förstasidan på ansökningswebben ser ut.

Inloggningsuppgifter

Gymnasieantagningen förbereder för nytt inloggningssätt inför 2024. I första hand kommer inloggning att ske via e-legitimation då. Informationen om inloggning kommer att uppdateras under hösten 2023.

Inloggningsuppgifter om du inte går i skolan eller in bor i Sverige när du ska ansöka 

Om du inte går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram när du ska ansöka till gymnasiet får du inte med automatik möjlighet att logga in och göra en ansökan. Då behöver du kontakta det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.

Bor du inte i Sverige när du ansöker men ska flytta till eller söka till någon av kommunerna i Skåne eller Västra Blekinge kontaktar du antagningskansliet som har hand om gymnasieskolorna i den kommun du ska flytta eller söka till.

Kontaktuppgifter till antagningskanslierna

Om du tappat bort dina inloggningsuppgifter eller inte kan logga in

Om du inte har möjlighet till e-legitimation och har tappat bort dina inloggningsuppgifter kan du använda funktionen ”glömt lösenord” på ansökningswebben. Då skickas ett mejl till den e-post som du har registrerat i ansökningssystemet (Dexter).

Om du inte logga in fastän du provat ovan kontaktar du det antagningskansli som har hand om din hemkommun. Kontaktuppgifter till antagningskanslierna

Obs! Du kan endast logga in med inloggningsuppgifterna under den ansökningsomgång du fått dem. Om du ansöker igen ett annat år behöver du få nya uppgifter. 

Viktigt att tänka på när du ansöker

Ditt val kan ligga till grund för hur många platser som kommer att erbjudas på varje program, så tänk igenom ditt val noga. 

Viktigt att tänka på när du ansöker


 • Lägg till flera val och lägg dem i önskad ordning i din ansökan. Läs mer om detta på sidan ”Gör många val och lägg dem i önskad ordning”.
 • Är du inte behörig till nationella program? Sök då både till introduktionsprogram och nationella program. Läs mer på sidan ”Tips om du ska söka till introduktionsprogram”

Ansök via ansökningswebben

Webben öppnar för ansökningar den 15 januari och stänger vid midnatt den 15 februari. 

Du gör din ansökan på ansökningswebben under ansökningsperioden. På ansökningswebbens startsida finns instruktioner om hur du gör. Du kommer till webben genom att klicka på knappen ”Till ansökningswebben” överst på skangegy.se. 

Om- och nyvalsperiod 25 april–15 maj

Ansökningswebben är även öppen för ansökningar 25 april–15 maj. Under omvalsperioden kan du lägga till nya val, ta bort val eller ändra ordning på valen i din tidigare ansökan inför den slutliga antagningen. Du kan också göra en helt ny ansökan. Prata med din studie- och yrkesvägledare innan. Om du ansöker efter den 15 maj räknas din ansökan som en sen ansökan. Läs mer om om- och nyval

Obs! Omvalsperioden ovan gäller inte ansökan till anpassad gymnasieskola. Läs om ansökan till anpassad gymnasieskola.

Så gör du ansökan – steg för steg


 1. Kontrollera dina betyg. 
 2. Kontrollera ditt mobilnummer och mejladress.  
 3. Lägg till många val i din ansökan. 
 4. Om du inte är behörig till nationella program – sök även till introduktionsprogram. 
 5. Lägg dina val i önskad ordning. 
 6. Se till att du gjort de val av kurser som behövs till varje program. Det kan till exempel vara profiler, språkval, idrotter eller instrument.
 7. Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du bekräftat blir din ansökan låst. 
 8. Skriv ut din kvittens efter du sparat din ansökan. Signera kvittensen och lämna den till din syv. 

Kontrollera dina betyg och kontaktuppgifter

När du loggar in för att göra din ansökan är det väldigt viktigt att du kontrollerar att dina betyg stämmer. Om betygen inte stämmer behöver du ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.  

Det är viktigt att gymnasieantagningen har rätt kontaktuppgifter till dig. Tänk därför även på vilket mobilnummer och mejladress du skriver in som dina kontaktuppgifter på ansökningswebben. Ange ett mobilnummer och en mejladress som du har tillgång till under hela antagningsperioden. Det vill säga även under sommaren efter du slutat i årskurs nio. 

Kontrollera ansökan innan du bekräftar

Se över din ansökan noggrant innan du klickar på ”Bekräfta dina val”. När du har bekräftat låser sig nämligen din ansökan så du inte kan göra några ändringar. Det är din syv alternativt det antagningskansli som din skolkommun tillhör som kan låsa upp ansökan innan sista ansökningsdatum om du behöver göra ändringar efter att din ansökan blivit låst. 

Skriv ut en kvittens

När du gjort dina val på ansökningswebben sparar du din ansökan. Skriv ut en kopia av din ansökan och underteckna den. Detta blir en kvittens som du lämnar till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du din kvittens till det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun. 

Viktigt att tänka på


 • Håll koll på viktiga datum i ansökningsprocessen. 
 • Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation – du får bara dina inloggningsuppgifter en gång så spara dem på ett bra ställe. 

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.