Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Inloggning till ansökningswebben

Senast uppdaterad:

Det finns olika rutiner för inloggning till ansökan. Hur du ska göra beror på vilket antagningskansli du tillhör och bland annat om du går i skolan eller inte när du ska ansöka. Här finns information om vad som gäller.

Laptop uppifrån med händer på tangentbordet.

Börja med att ta reda på vilket antagningskansli du tillhör om du inte redan vet det. Du tillhör det antagningskansli som har hand om den kommun som din skola ligger i. Om du inte går i skolan när du ska ansöka tillhör du det antagningskansli som har hand om din hemkommun.

För dig som går i grundskola, anpassad grundskola eller på introduktionsprogram

Lunds, Helsingborgs, Karlshamns och Kristianstads antagningskansli – e-legitimation

Om du tillhör antagningskansliet i Lund, Helsingborg, Karlshamn eller Kristianstad loggar in till ansökan med e-legitimation. Du kan använda Freja e-id eller BankID.

När du använder e-legitimation behöver du bara bekräfta/spara din ansökan. Du behöver inte lämna in en kvittens.

Malmös och Trelleborgs antagningskansli – inloggningsuppgifter och kvittens

Om du tillhör antagningskansliet i Malmö eller Trelleborg får du inloggningsuppgifter hemskickade i början av januari. Kom ihåg att spara dem på ett bra ställe eftersom du kommer behöva logga in på ansökningswebben flera gånger.

OBS! När du har bekräftat/sparat din ansökan behöver du skriva ut en kopia av din ansökan och underteckna den. Detta blir en kvittens som du lämnar till din studie- och yrkesvägledare.

För dig som går på nationellt program i gymnasiet

Om du går på ett nationellt program i gymnasiet och vill söka om kontaktar du din studie- och yrkesvägledare för att aktivera ansökan. Samma gäller för dig som går på teknikprogrammet om du vill söka till teknikprogrammets fjärde år.

När du blivit tillagd i ansökningssystemet ska du följa inloggningsrutinerna för det antagningskansli som din skola tillhör. Rutinerna för de olika antagningskanslierna finns under rubriken ”För dig som går i grundskola, anpassad grundskola eller på introduktionsprogram”.

För dig som inte går i skolan men bor i Skåne eller Västra Blekinge

Om du inte går i grundskola, anpassad grundskola eller på ett introduktionsprogram när du ska ansöka till gymnasiet behöver du blir upplagd i ansökningssystemet innan du kan logga in och göra en ansökan. Det gäller även dig som gått teknikprogrammet och som vill söka till teknikprogrammets fjärde år efter du slutat i gymnasiet.

Kontakta det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun. De hjälper dig att aktivera ansökan. Gå till kontaktsidan för att se vilket antagningskansli du tillhör och hitta kontaktuppgifter.

När antagningen har lagt till dig i ansökningssystemet kan du göra en ansökan. Då gäller inloggningsrutinerna för det antagningskansli som din hemkommun tillhör. Rutinerna för de olika antagningskanslierna finns under rubriken ”För dig som går i grundskola, anpassad grundskola eller på introduktionsprogram”.

För dig som bor i annat land eller ska flytta till skåne och västra blekinge

Om du inte bor i Sverige när du ansöker men ska flytta till eller söka till någon av kommunerna i Skåne eller Västra Blekinge kontaktar du det antagningskansli som har hand om den kommun du ska flytta eller söka till.

Har du frågor?

Vi har samlat svar på vanliga frågor på en sida här på Skånegy.

Läs även om

Så ansöker du till gymnasiet

Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Hur du loggar in till ansökan beror bland annat på vilket antagningskansli du tillhör. Tänk på att lägga till flera val och lägga dem i önskad ordning i din ansökan.

Läs mer om hur ansökan går till

Preliminär antagning

Du får ett preliminärt antagningsbesked i april. Preliminärt betyder att det inte är slutgiltigt. ​​​​​​​Från 15 april kan du se de preliminära meritpoäng som krävs för att bli antagen till nationella program i Skåne och Västra Blekinge.

Läs mer om preliminär antagning

Slutlig antagning

Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Då får du veta vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Glöm inte svara på ditt antagningsbesked. Om du inte blivit antagen på något av dina val står du kvar som reserv.

Läs mer om slutlig antagning

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.