Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Slutlig antagning

Senast uppdaterad:

Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Då får du veta vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Glöm inte svara på ditt antagningsbesked. Om du inte blivit antagen på något av dina val står du kvar som reserv. 

Så går slutliga antagningen till

Efter att ansökningswebben stängt den 15 maj är det dags för den slutliga antagningen. När den är klar får du ett slutligt antagningsbesked på ansökningswebben. 

Valet du lagt överst i din ansökan prövas före de val du lagt längre ner. Om du inte får en plats på ditt förstahandsval prövas dina lägre val automatiskt i tur och ordning. Om platserna på en utbildning inte räcker till alla behöriga elever som sökt är det meritvärdet som avgör vem som får platserna. 

I den slutliga antagningen är det meritvärdet för ditt slutbetyg från vårterminen i årskurs 9 som används. Om du har läst grundskoleämnen på ett introduktionsprogram används dina betyg därifrån. 

Slutligt antagningsbesked 1 juli

Från 1 juli kan du se på ansökningswebben vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Om du inte är antagen till ditt förstahandsval kan du se vilken reservplats du har på program som du rangordnat högre än det program du är antagen till. 

Tänk på att du måste svara på ditt antagningsbesked på ansökningswebben. Det finns flera olika svarsalternativ. Sista dag att svara är den 23 juli. 

Om du inte blir antagen till någon utbildning

Om du inte blivit antagen till något program står du kvar som reserv till de program du sökt som du är behörig till. Om du fortfarande inte kommit in på något av dina val av när resultatet av reservantagningen visas på ansökningswebben ki början av augusti behöver du göra ett sent val och lägga till fler val i din ansökan. 

Gå på uppropet

Det räcker inte att du tackar ja för att behålla din plats.

Det är även viktigt att du går på uppropet på din gymnasieskola. Om du missar uppropet och inte har anmält ett giltigt skäl för din frånvaro till skolan inom tre dagar förlorar du din plats.

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Du kan få svar på de flesta frågor genom att fråga din syv eller syv-chatten här på Skånegy. Om inte syv eller syv-chatten kan svara hör du av dig till ditt antagningskansli.

Du hittar även svar på vanliga frågor här på skanegy.se. 

Läs även om

Meritvärde

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Läs mer om meritvärde och se meritvärden

Hur funkar antagningen till olika program?

Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

Läs mer om antagningen till olika program

Svara på ditt antagningsbesked

Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.

Läs mer om de olika svarsalternativen

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.