Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Behörighet

Senast uppdaterad:

För att kunna bli erbjuden en plats på ett gymnasieprogram måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program, men ofta är det godkända betyg i olika ämnen. Ta reda på behörighetskraven för de program du är intresserad av. 

Vem kan studera i gymnasieskolan?

Följande regler gäller för vem som kan gå i gymnasiet: 

  • Du kan ansöka till gymnasiet från och med det år du går klart årskurs 9 i grundskolan (eller motsvarande utbildning). 
  • Du måste börja läsa utbildningen senast vårterminen det år du fyller 20 år. Det är få utbildningar som kan påbörjas under våren (främst introduktionsprogram). Det innebär att du i de flesta fall kan påbörja en gymnasieutbildning senast höstterminen det år du fyller 19.
  • Om du redan har en gymnasieexamen kan du inte ansöka till gymnasiet igen. 

För att vara behörig (kunna bli erbjuden en plats) behöver du även ha godkända betyg i vissa ämnen.

Vissa utbildningar kan även ha särskilda krav och ibland tester. Fråga din syv eller kolla för säkerhets skull med den skola som erbjuder utbildningen du är intresserad av. 

Vad krävs för att vara behörig till olika program?

Behörighetskraven ser olika ut för olika program. I programguiden hittar du vilka krav som gäller för olika typer av program.

Saknar du betyg från svensk grundskola

Om du inte har ett betyg från svensk grundskola kan du ansöka om att prövas i fri kvot.

Har du frågor om behörighet? 

Vill du veta mer om behörighet kan du fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy. 

Läs även om

Stöd för att bli behörig

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.

Läs mer om stöd för att bli behörig

Hur funkar antagningen till olika program?

Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

Läs mer om antagningen till olika program

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.