Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Senast uppdaterad:

Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand. 

Utbildningar på fristående skolor

Du kan ansöka och bli mottagen till program på fristående gymnasieskolor i första hand oavsett vart du söker och var du bor i Sverige. Att vara mottagen i första hand innebär att du konkurrerar om plats på lika villkor med alla andra sökande.

Riksrekryterande utbildningar

Alla elever söker till riksrekryterande utbildningar på lika villkor. Din ansökan blir alltså mottagen i första hand oavsett var du bor i landet och oavsett om det är en kommunal eller fristående skola som erbjuder utbildningen. 

Utbildningar på kommunala skolor utanför Skåne och västra Blekinge

Om du ansöker till ett nationellt program eller en nationell inriktning på en kommunal skola utanför Skåne och västra Blekinge blir du mottagen i andra hand ,om utbildningen även erbjuds inom Skåne och västra Blekinge. Då konkurrerar du om en plats med ditt meritvärde, men först efter att alla elever som är mottagna i första hand har fått en plats. Du blir alltså mottagen i mån av plats.

Mottagen i första hand vid särskilda skäl

Om du har särskilda skäl kan du ansöka om att bli mottagen i första hand till en utbildning på en kommunal skola utanför Skåne och västra Blekinge, även om din hemkommun inte har ett avtal med kommunen. Det finns dock ingen garanti för att din ansökan om särskilda skäl blir godkänd av den kommun du söker till. 

Nationella studievägskoder för syv

För dig som är syv har vi samlat de nationella studievägskoderna för nationella program och inriktningar i gymnasieskolan. De behövs till exempel om en elev ska söka till en utbildning utanför samverkansområdet.

Har du frågor?

Kontakta din syv eller chatta med syv här på skanegy.se om du har frågor om ansökan och antagning.

Du kan även vända dig till ditt antagningskansli. 

Läs även om

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.

Läs mer om samverkan och programutbud

Byta skola eller program när du gått ett tag i gymnasieskolan

Du gör på olika sätt beroende på om du vill byta till en skola inom eller utanför samverkansområdet. Samverkansavtalet om fritt sök i Skåne och västra Blekinge gäller inte om du vill byta skola i årskurs 2 eller 3.

Läs mer om hur du gör om du vill byta skola

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.