Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Byta skola eller program när du gått ett tag i gymnasieskolan

Senast uppdaterad:

Om du vill byta program eller skola efter den 15 september behöver du vända dig direkt till skolan du är intresserad av. Samverkansavtalet om fritt sök i Skåne och västra Blekinge gäller inte om du vill byta skola i årskurs 2 eller 3. 

Byta program eller skola inom samverkansområdet

Vill du byta program eller skola inom samverkansområdet (Skåne och västra Blekinge) efter 15 september i årskurs 1 eller inför årskurs 2 eller 3 ska du: 

  • Ta kontakt med skolan som har utbildningen du är intresserad av för att höra om det finns en plats ledig. 
  • Om det finns en ledig plats och du bestämmer dig för att byta skola använder du en blankett för skolbyte. Både din gamla och nya skola ska skriva på blanketten och vara överens om start- och slutdatum. 

Byta utanför samverkansområdet

Vill du byta till en skola utanför samverkansområdet (Skåne och västra Blekinge) efter du blivit antagen ska du: 

  • Ta kontakt med skolan som har utbildningen du är intresserad av för att höra om det finns en plats ledig. 
  • Skicka en ansökan till din hemkommun. 

Om har du fått beviljat ett inackorderingsbidrag kan byte av skola eller program innebära att du inte längre har rätt till bidraget. Prata med din studie- och yrkesvägledare. 

Har du frågor om byte av skola eller program?

Vänd dig till syv på din skola.

Läs även om

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.

Läs mer om samverkan och programutbud

Blanketter

Här finns blanketter som rör din gymnasiegång. Saknar du någon blankett kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare. Du gör din ansökan och svarar på ditt antagningsbesked via ansökningswebben.

Gå till blanketter

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.