
VVS- och fastighetsprogrammet
Det här är ett yrkesprogram som förbereder för arbete inom sektorerna fastighet, kyl- och värmepump, ventilation samt VVS.
Du lär dig installation, felsökning, reparation, drift och underhåll samt förvaltning av fastigheter, tekniska anläggningar och system, till exempel värme-, ventilations- och kylsystem. Du skaffar dig också kunskaper i reglerteknik och energioptimering av anläggningar och utvecklar ditt systemtänkande.
En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2 eller 3.
Här är några exempel på yrkesutgångar på VVS- och fastighetsprogrammet:
- Fastighetsskötare
- Fastighetstekniker
- Fastighetsvärd
- Industrirörsmontör
- Isoleringsmontör
- Kylmontör
- Ventilationstekniker
- VVS-montör
Klicka på länkar för att se Arbetsförmedlingens yrkesfilmer. Läs även Arbetsförmedlingens yrkesprognoser på Yrkeskompassen.
VVS- och fastighetsprogrammet består av:
- Gymnasiegemensamma ämnen, 600 p
- Programgemensamma ämnen, 400 p
- Inriktning, 300-400 p
- Individuellt val, 200 p
- Gymnasiearbete, 100 p
- Programfördjupning, 800-900 p
Inriktningar
Fastighet är en nationell inriktning på VVS- och fastighetsprogrammet. Du lär dig hur man bygger upp system i energitekniska anläggningar och hur system med tillhörande komponenter fungerar.
Utbildningen ger också fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll. Du får lära dig att kommunicera med beställare samt kunder i olika boendemiljöer.
Inriktningen kan leda till arbete som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsvärd, eller fortsatta studier på yrkeshögskola.
Fastighet finns även som lärlingsutbildning med minst 50 procent av undervisningen förlagd till arbetsplatser.
Kyl- och värmepumpsteknik, en nationell inriktning på VVS- och fastighetsprogrammet, ger fördjupade kunskaper i installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar, till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Du lär dig grunderna i energioptimering och utvecklar din förmåga till systemtänkande. Utbildningen ger också kunskaper om miljö och säkerhet.
Utbildningen kan leda till arbete som till exempel kylmontör eller kyltekniker inom bland annat fastighet och industri eller fortsatta studier på yrkeshögskola.
Kyl- och värmepumpsteknik finns även som lärlingsutbildning med minst 50 procent av undervisningen förlagd till arbetsplatser.
VVS, en nationell inriktning på VVS- och fastighetsprogrammet, ger fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Du lär dig att bygga system med givna funktioner enligt gällande lagar och regler. I utbildningen ingår också energi-, miljö- och säkerhetsfrågor.
Inriktningen kan leda till arbete som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer. Den kan också leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.
VVS finns även som lärlingsutbildning med minst 50 procent av undervisningen förlagd till arbetsplatser.
Ventilationsteknik är en nationell inriktning på VVS- och fastighetsprogrammet. Utbildningen ger fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du lär dig hur olika ventilationssystem fungerar och hur man utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg.
Inriktningen kan leda till arbete som till exempel ventilationstekniker eller fortsatta studier på yrkeshögskola.
Ventilationsteknik finns även som lärlingsutbildning med minst 50 procent av undervisningen förlagd till arbetsplatser.