
Hotell, restaurang och bageri
Utbildningen ska utveckla elevens färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom hotell, restaurang och bageri.
Utbildningen ska även ge kunskaper om service och bemötande inom besöksnäringarna samt färdigheter i matlagning, bakning och servering. Vidare ska utbildningen utveckla elevens kunskaper om livsmedel, hygien, näringslära, specialkost för olika ändamål och ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen ska ge eleven kunskaper om besöksnäringen som helhet med fokus på kost och logi samt en förståelse för kundernas förväntningar på service och bemötande. Utbildningen ska bidra till att eleven utvecklar förmågan att planera, genomföra och avsluta arbetsuppgifter med hänsyn till kvalitet, säkerhet, miljö och ekonomi.
Med utgångspunkt i praktiskt arbete ska eleven ges möjlighet att utveckla förmågan att genomföra olika arbetsmoment med såväl traditionella som moderna metoder, t.ex. med hjälp av it. Dessutom ska eleven ges möjlighet att utveckla förmågan att ta initiativ, kommunicera och samverka med andra människor, agera serviceinriktat samt reflektera över och diskutera hur tradition och kultur påverkar människor och deras efterfrågan på service och bemötande. Vidare ska utbildningen bidra till att eleven utvecklar förmågan att använda ett yrkesmässigt språkbruk som är anpassat till olika situationer som kan uppkomma inom yrkesområdet och ett ordförråd som är relevant för området.
Läs mer om programmet på Skolverket
Observera att gymnasiesärskolans utbildningar i Skåne och västra Blekinge inte omfattas av fritt sök, kommunerna har egna avtal. Kontakta antagningskansliet i din hemkommun för information om vad som gäller.