Hoppa till huvudinnehåll

Flygteknikutbildningen

Flygteknikutbildningen är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta som mekaniker för flygplan eller helikoptrar. Utbildning har helt egna examensmål och är riksrekryterande. Det betyder att elever från hela landet kan söka utbildningen på samma villkor.
Hitta alla utbildningar inom flygteknikutbildningen
Yttrelager Created with Sketch.
Elev lägger böcker i en ryggsäck

Om flygteknikutbildningen

Du får bland annat lära dig hur flygplan och helikoptrar fungerar, hur de är konstruerade och hur man felsöker och reparerar dem. Du får också lära dig hur flyget påverkar miljön och hur man arbetar med hänsyn till miljö, kvalitet, säkerhet och ekonomi. Du får också utbildning i datorer och datasystem och kunskaper om nationella och internationella överenskommelser, lagar och andra bestämmelser.

Programmet lägger också vikt vid att kunna kommunicera, att arbeta både självständigt och i grupp.

Minst 15 veckor av utbildningen är du på en eller flera arbetsplatser. Det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Efter utbildningen kan du studera vidare på yrkeshögskolan.

Är du intresserad av utbildningen?

Kontakta skolan som anordnar utbildningen för att ta reda på mer. Du kan även gå in på skolans hemsida för att läsa mer.

Inriktningar

Flygplan

Du lär dig om service, underhåll och reparation av flygplan med gasturbinmotor eller av flygplan med kolvmotor. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel flygmekaniker.