Hoppa till huvudinnehåll

Hantverk och produktion

Programmet för hantverk och produktion är ett yrkesinriktat nationellt program inom gymnasiesärskolan. Efter avslutat program ska du ha kunskaper för att kunna arbeta med till exempel tillverkning och montering.
Hitta alla utbildningar inom hantverk och produktion
Yttrelager Created with Sketch.
Verktyg på ett bord

Om hantverk och produktion

Programmet för hantverk och produktion är en utbildning inom gymnasiesärskolan.

Från och med 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola.

Utbildningen ska utveckla dina färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom hantverk och produktion.

Arbetsuppgifter inom yrkesområdet är till exempel produktframställning, svetsning och annan sammanfogning samt formgivning.

För arbete inom yrkesområdet ska du utveckla kunskaper om hela produktionsprocessen, från idé till färdig produkt, samt om utrustningens funktion, användning och skötsel. Dessutom ska utbildningen ge kunskaper om färg och form när det gäller design. I utbildningen ingår också att du ska utveckla din förmågan att välja och använda verktyg, material och tekniker. Digitala tekniker som förekommer inom yrkesområdet ska också ingå.

Med utgångspunkt i praktiskt arbete får du möjlighet att utveckla förmågan att utföra olika arbetsmoment och förståelsen av det egna arbetets betydelse i produktionskedjan. Du ska även få kunskaper om material och teknik för att kunna arbeta på ett sätt som främjar hållbar utveckling. Du får möjlighet att arbeta med både nya och beprövade material och arbetsmetoder.

Observera att gymnasiesärskolans utbildningar inte ingår i avtalet om fritt sök inom Skåne och västra Blekinge. Kommunerna har egna avtal. Kontakta antagningskansliet i din hemkommun för information om vad som gäller.

 

Läs Skolverkets info om programmet på utbildningsguiden.se