Hoppa till huvudinnehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande behörighet till högskolan.
Hitta alla utbildningar inom restaurang- och livsmedelsprogrammet
Yttrelager Created with Sketch.
Manlig kock arrangerar maträtt på tallrik

Om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är ett viktigt inslag i utbildningen. En del skolor erbjuder programmet som lärlingsutbildning. Du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Se Skolverkets film om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbetsformer

På programmet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Inriktningar

Det finns tre inriktningar på bageri och konditori, färskvaror, delikatess och catering samt kök och servering. Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.

Jobb och vidare studier

Yrkesutgångar

Kurserna du läser i programfördjupningen förbereder dig för att jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Här är några exempel på yrkesutgångar från restaurang- och livsmedelsprogrammet:

Läs mer om olika yrken och vad de kräver för utbildning på Arbetsförmedlingens hemsida

Studera vidare

Du kan studera vidare inom yrkeshögskolan efter programmet. Om du väljer ett yrkesprogram har du dessutom alltid möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet till studier på högskola eller universitet, antingen inom det individuella valet eller genom att läsa utökat program.

Tänk på att behörighetskraven till eftergymnasiala studier skiljer sig åt. Kontakta skolor (högskola, universitet, yrkeshögskola etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.

Ämnen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet består av:

  • Gymnasiegemensamma ämnen, 600 poäng
  • Programgemensamma karaktärsämnen, 400 poäng
  • Inriktning, 300–600 poäng
  • Individuellt val, 200 poäng
  • Gymnasiearbete, 100 poäng
  • Programfördjupning, 600–900 poäng

Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka kurser de erbjuder som programfördjupning.

Öppna pdf med sammanställning av ämnen och kurser

Inriktningar

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket med framställning och tillverkning av råvaror inom bageri och konditori. Du får framför allt kunskaper för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Du får lära dig det som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet och försäljning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Färskvaror, delikatesser och catering

Du får lära dig om måltidens delar, om hur man väljer råvaror och tillagar dessa. Hur man väljer drycker, dukar och lägger upp snyggt för att sälja. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som matinformatör eller säljare med specialisering mot exempelvis matlagning, bageri eller konditori.

Kök och servering

Du får lära dig om matlagning i offentlig och privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Du får lära dig planera inköp och sammanställa matsedlar. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.