Restaurang- och livsmedels­programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) passar dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera. Programmet ger dig både möjlighet att studera inom yrkeshögskola och grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Hand som håller fram ett fat med en hamburgare och sötpotatispommes mot ett sällskap på en restaurang som skymtar suddigt i bakgrunden.

Om restaurang- och livsmedels­programmet

Nyhet! Nu ger alla 18 nationella program grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är ett viktigt inslag i utbildningen. En del skolor erbjuder programmet som lärlingsutbildning. Du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Du lär dig såväl traditionella som moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Skolverkets film om restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Arbetsformer

På programmet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Inriktningar

Det finns två inriktningar på restaurang- och livsmedelsprogrammet:

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.

Jobb och vidare studier

Yrkesutgångar

Kurserna du läser i programfördjupningen förbereder dig för att jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Här är några exempel på yrkesutgångar från restaurang- och livsmedelsprogrammet:

Studera vidare

Programmet ger dig både möjlighet att studera inom yrkeshögskola och grundläggande behörighet till högskola och universitet (om du inte väljer bort att läsa kurser som ger behörighet till högskola och universitet).

Prata med din syv om du har frågor om behörighet till studier efter gymnasiet.

Tänk på att behörighetskraven till eftergymnasiala studier skiljer sig åt. Kontakta skolor (högskola, universitet, yrkeshögskola etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.

Ämnen och kurser

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i restaurang- och livsmedelsprogrammet och programmets olika inriktningar.

Grundläggande högskolebehörighet – ditt val

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger grundläggande behörighet till högskola, men det är inget krav för gymnasieexamen.

Yrkesprogrammen har flera olika upplägg för hur du kan läsa de kurser som ger högskolebehörighet. Därför kan samma program omfatta olika många poäng.

Om du vill gå restaurang- och livsmedelsprogrammet utan att få högskolebehörighet kan du välja bort:

  • 200 poäng i svenska
  • 100 poäng i engelska.

Se fördjupad information om programmets kurser i programstrukturen.

Skolor kan erbjuda de kurser som behövs för grundläggande högskolebehörighet på flera sätt. Prata med din syv om du vill få hjälp att förstå vilka sätt som är möjliga och vad som passar dig bäst.

Så är restaurang- och livsmedelsprogrammet uppbyggt

  • Gymnasiegemensamma ämnen: 900 poäng
    (100 poäng engelska och 200 poäng svenska går att välja bort inom de gymnasiegemensamma ämnena, men om du vill få grundläggande behörighet till högskola och universitet behöver du i så fall läsa de kurserna som individuellt val eller inom programfördjupningen istället.)
  • Programgemensamma ämnen: 400 poäng
  • Inriktningsämnen: 300 poäng
  • Programfördjupning: 900 poäng
  • Individuellt val: 200 poäng
  • Gymnasiearbete: 100 poäng

Totalt antal poäng med grundläggande högskolebehörighet

2800 poäng eller 2600 poäng (i vissa fall 2500 poäng)

Två sätt att läsa grundläggande högskolebehörighet med lägre totalpoäng (2500–2600 poäng)

Följande tre kurser krävs för högskolebehörighet:

  • engelska 6
  • svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
  • svenska 3 eller svenska som andraspråk 3.

Varje kurs är på 100 poäng.

  1. Individuellt val kan du använda för att läsa en eller två av dessa tre kurser. Då kan du läsa programmet på totalt 2600 poäng. Skolorna är skyldiga att erbjuda denna möjlighet.
  2. Programfördjupning kan du i vissa fall använda för att läsa engelska 6. Då kan du läsa programmet på totalt 2500 poäng – samma totalpoäng som den som läser utan högskolebehörighet. Skolan är inte skyldig att erbjuda denna möjlighet och kan kräva att tillräckligt många elever söker en kurs för att den ska starta.

Prata med syv och ta reda på hur olika skolor gör.

Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka kurser de erbjuder inom programfördjupningen och individuellt val.

Totalt antal poäng utan grundläggande behörighet

2500 poäng

Programstruktur

I programstrukturen ser du vilka ämnen och kurser som ingår i programmet. Du ser också hur många poäng varje kurs omfattar.

Nedan hittar du två olika varianter av programstrukturen för restaurang- och livsmedelsprogrammet:

  • Programstruktur från skanegy.se (här listas ett urval av exempelkurser med för programfördjupningen)
  • Programstruktur från Skolverket (här listas samtliga kurser som får erbjudas inom programfördjupningen)

Inriktningar

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket med framställning och tillverkning av råvaror inom bageri och konditori. Du får framför allt kunskaper för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Du får lära dig det som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet och försäljning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering

Du får lära dig om matlagning i offentlig och privat restaurangverksamhet samt servering och bararbete. Du får lära dig planera inköp och sammanställa matsedlar. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock eller servitris/servitör.