Hoppa till huvudinnehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) passar dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera. Programmet ger dig både möjlighet att studera inom yrkeshögskola och grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Hitta alla utbildningar inom restaurang- och livsmedelsprogrammet
Yttrelager Created with Sketch.
Manlig kock arrangerar maträtt på tallrik

Om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Nyhet! Nu ger alla 18 nationella program grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är ett viktigt inslag i utbildningen. En del skolor erbjuder programmet som lärlingsutbildning. Du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Du lär dig såväl traditionella som moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Se Skolverkets film om restaurang- och livsmedelsprogrammet på YouTube

Arbetsformer

På programmet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Inriktningar

Det finns två inriktningar på restaurang- och livsmedelsprogrammet: bageri och konditori samt kök och servering. Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.

Jobb och vidare studier

Yrkesutgångar

Kurserna du läser i programfördjupningen förbereder dig för att jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Här är några exempel på yrkesutgångar från restaurang- och livsmedelsprogrammet:

Läs mer om olika yrken och vad de kräver för utbildning på Arbetsförmedlingens hemsida

Studera vidare

Programmet ger dig både möjlighet att studera inom yrkeshögskola och grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Prata med din syv om du har frågor om behörighet till studier efter gymnasiet.

Tänk på att behörighetskraven till eftergymnasiala studier skiljer sig åt. Kontakta skolor (högskola, universitet, yrkeshögskola etc.) för att ta reda på om det finns särskilda behörighetskrav.

Grundläggande högskolebehörighet – ditt val

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger grundläggande behörighet till högskola, men det är inget krav för gymnasieexamen.

Yrkesprogrammen har flera olika upplägg för hur du kan läsa de kurser som ger högskolebehörighet. Därför kan samma program omfatta olika många poäng.

Om du vill gå restaurang- och livsmedelsprogrammet utan att få högskolebehörighet kan du välja bort:

  • 200 poäng i svenska
  • 100 poäng i engelska.

Se fördjupad information om programmets kurser i programstrukturen.

Ämnen

OBS! Under hösten beslutar Skolverket vilka kurser som ingår i programfördjupningen på olika program. Först då avgörs om en skola kan erbjuda delar av den grundläggande högskolebehörigheten som programfördjupning. Skanegy.se uppdateras när de nya besluten kommer. Prata även med din syv!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet består av:

  • Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng (varav 100 poäng engelska och 200 poäng svenska går att välja bort, men då får du inte grundläggande behörighet till högskola och universitet)
  • Programgemensamma ämnen, 400 poäng
  • Inriktningsämnen, 300 poäng
  • Programfördjupning, 900 poäng
  • Individuellt val, 200 poäng
  • Gymnasiearbete, 100 poäng

TOTALT – med grundläggande högskolebehörighet: 2800 poäng eller 2600 poäng (i vissa fall 2500 poäng)

Kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet kan du välja att läsa som individuellt val. Då kan du läsa programmet på totalt 2600 poäng.

Programfördjupningen kan också omfatta kurser som ger grundläggande högskolebehörighet. Då kan totalpoängen 2500 bli möjlig. Det krävs dock att kursen får erbjudas som fördjupning på programmet + att skolan väljer att erbjuda kursen + att tillräckligt många söker den.

TOTALT – utan grundläggande högskolebehörighet: 2500 poäng

Öppna pdf med sammanställning av ämnen och kurser (programstruktur)

Gå in på respektive skolas hemsida för att se vilka kurser de erbjuder som programfördjupning.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket med framställning och tillverkning av råvaror inom bageri och konditori. Du får framför allt kunskaper för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Du får lära dig det som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet och försäljning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering

Du får lära dig om matlagning i offentlig och privat restaurangverksamhet samt servering och bararbete. Du får lära dig planera inköp och sammanställa matsedlar. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock eller servitris/servitör.