Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle, natur och språk

Programmet för samhälle, natur och språk är ett nationellt program inom gymnasiesärskolan. Utbildningen ska ge dig kunskaper inom samhällskunskap, naturkunskap och språk. Efter avslutat program ska du ha kunskaper för att kunna arbeta inom skilda områden. Programmet ska även kunna leda till fortsatta studier.
Hitta alla utbildningar inom samhälle, natur och språk
Yttrelager Created with Sketch.
Skrivbord med anteckningsblock, pennor och dator

Om samhälle, natur och språk

Programmet för samhälle, natur och språk är en utbildning inom gymnasiesärskolan.

Från och med 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola.

Utbildningen ska utveckla dina kunskaper om samhälle, individ och natur samt om hur de påverkar och påverkas av varandra.

Utbildningen ska också ha ett historiskt perspektiv för att ge dig möjlighet att förstå förhållandena i dagens samhälle och kunna orientera dig inför framtida samhällsförändringar. Dessutom ska utbildningen utveckla din förmåga att ta ställning i olika samhällsfrågor samt utveckla naturvetenskapliga kunskaper om livets villkor och om sammanhangen i naturen. Utbildningen ska även belysa teknikens roll i samspelet mellan människa och natur och ge kunskaper om hållbar utveckling.

Praktiska moment som fältstudier och studiebesök ska ingå i utbildningen. Språket är ett redskap för kommunikation men också för reflektion och lärande. Utbildningen ska därför ge dig tillfälle att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift. Du kommer även att utveckla din förståelse av människors agerande både som individer och i grupp.

Observera att gymnasiesärskolans utbildningar inte ingår i avtalet om fritt sök inom Skåne och västra Blekinge. Kommunerna har egna avtal. Kontakta antagningskansliet i din hemkommun för information om vad som gäller.

 

Läs Skolverkets info om programmet på utbildningsguiden.se