Hoppa till huvudinnehåll

Teknikprogrammet fjärde året

Om du läst ett treårigt teknikprogram kan du bygga på med ett fjärde utbildningsår och ta examen som gymnasieingenjör. Utbildningen ger goda möjligheter till jobb och förbereder dig för en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Hitta alla utbildningar inom teknikprogrammet fjärde året
Yttrelager Created with Sketch.
Tjej med VR-glasögon framför vägg med massa matematiska formler på

Om teknikprogrammet fjärde året

Gå ett fjärde år
– ta examen som gymnasieingenjör

Det fjärde året på teknikprogrammet vänder sig till dig som vill studera ett extra år för att få en utbildning som ger goda möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet. Det fjärde året ger också praktiska kunskaper som gör det lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Under studietiden varvas arbete i skolan med arbetsplatsförlagt lärande (APL). Minst 10 veckors arbetsplatsförlagt lärande ingår i det fjärde året. Alla elever läser kursen "Gymnasieingenjören i praktiken" och utför ett examensarbete.

Samarbete skola – näringsliv

Utbildningen sker i samarbete mellan skola och näringsliv. Den ska ge dig möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter enligt den internationellt erkända CDIO-modellen (Concieve, Design, Implement, Operate). Ett lokalt programråd är kopplat till utbildningen för att säkerställa att den är relevant och leder till anställningsbarhet.

Vad en gymnasieingenjör jobbar med kan skilja sig åt mellan olika branscher och utvecklas hela tiden, men projektledare, produktionstekniker, designer eller arbetsledare är några av de jobb som kan vara aktuella.

Profiler

Utbildningen finns med fyra olika profiler. Tre av dem har två olika utgångar att välja på. Behörighetskraven skiljer sig åt mellan profilerna.

Design och produktutveckling

Utgång: Design och produktutveckling
Se Skolverkets film om profilen design och produktutveckling

Informationsteknik

Utgång: Mjukvarudesign
Utgång: Nätverksteknik
Se Skolverkets film om profilen informationsteknik

Produktionsteknik

Utgång: Produktion och automation
Utgång: Processteknik
Se Skolverkets film om profilen produktionsteknik

Samhällsbyggande

Utgång: Produktionsledning bygg och anläggning
Utgång: Projektering
Se Skolverkets film om profilen samhällsbyggande

 

Läs om behörighetskraven för fjärde året på teknikprogrammet

Jobb och vidare studier

Jobb

När du tagit examen från det fjärde året på teknikprogrammet ska du vara väl förberedd för att jobba som gymnasieingenjör inom det teknikområde som du har valt.

Vidare studier

Det fjärde året ger också praktiska kunskaper som gör det lättare för dig att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.