Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Programstrukturer ämnen och kurser

Senast uppdaterad:

Precis som i grundskolan finns det ämnen som alla elever läser, oavsett vilket gymnasieprogram de går. Men på gymnasiet har du större möjlighet att fördjupa dig i ämnen som du är intresserad av genom att välja program med olika inriktningar och kurser. Ditt val av program påverkar alltså vilka ämnen och kurser du kommer att läsa.

Kurser och gymnasiepoäng

Varje program är i grunden uppbyggt på samma sätt oavsett var du går det. Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. Kurserna inom varje ämne motsvarar ett visst antal gymnasiepoäng. Poängen är ett mått på kursernas omfattning. När du har nått målen för kursen och fått godkänt betyg får du poäng för den. 

De nationella programmen omfattar mellan 2500–2800 gymnasiepoäng. 

Programstrukturer – så är programmen uppbyggda

Ämnena du läser är uppdelade i ett antal kategorier: gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen, inriktningsämnen, individuellt val, gymnasiearbete och programfördjupning. 

Om du vill jämföra olika program i detalj är det en bra idé att titta närmare på programstrukturerna. Där ser du vilka kurser som ingår eller kan ingå i olika utbildningar. 

Läs även om

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Kort om gymnasiet

Här får du en kort översikt över de olika utbildningarna i gymnasieskolan. Sen kan du läsa mer på djupet om olika programtyper och program i programguiden.

Läs mer om gymnasieskolan

Betyg på gymnasiet

I gymnasiet får du betyg i varje kurs. A är högsta betyg och F är icke godkänt.

Läs mer om betyg i gymnasiet

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.