Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Anpassad gymnasieskola

Senast uppdaterad:

Anpassad gymnasieskola är en egen skolform. Du som söker dit har oftast gått i anpassad grundskola. Utbildningarna är fyraåriga och vänder sig till dig som behöver lite längre tid och lugnare tempo för att klara studierna. Dina förutsättningar bestämmer studietakten och målen för utbildningen. Det finns nationella program och individuella program. 

Den 2 juli 2023 bytte grund- och gymnasiesärskolan namn till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. 

Vad är anpassad gymnasieskola?

Anpassad gymnasieskola är till för dig som troligtvis har gått i anpassad grundskola och som behöver extra stöd. Du får en praktisk och individuellt anpassad utbildning som varar i fyra år. Undervisningsgrupperna är små och vid behov får du hjälp av en assistent. 

Program i anpassade gymnasieskolan

Nationella program

Det finns nio nationella program i den anpassade gymnasieskolan: 

 • Administration, handel och varuhantering 
 • Estetiska verksamheter 
 • Fastighet, anläggning och byggnation 
 • Fordonsvård och godshantering 
 • Hantverk och produktion 
 • Hotell, restaurang och bageri 
 • Hälsa, vård och omsorg 
 • Samhälle, natur och språk 
 • Skog, mark och djur 

De nationella programmen har samma innehåll oavsett vilken skola du går på. Programmen innehåller gemensamma ämnen för anpassade gymnasieskolan och programgemensamma ämnen. Utbildningen innehåller 2500 poäng där det ingår 22 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). 

Det kan finnas varianter av de nationella programmen, som till exempel lärlingsutbildningar eller särskilda varianter. 

Individuella program

Individuella program passar dig som av någon anledning inte kan gå på ett nationellt program. De individuella programmen anpassas efter just dina förutsättningar. 

De individuella programmen innehåller följande ämnesområden: 

 • Estetisk verksamhet 
 • Hem- och konsumentkunskap 
 • Idrott och hälsa
 • Natur och miljö
 • Individ och samhälle 
 • Språk och kommunikation 

Ansökan till anpassad gymnasieskola

Har du frågor?

Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Läs även om

Ansökan till anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola (tidigare kallat gymnasiesärskola) är en egen skolform. Du som söker dit har oftast gått i anpassad grundskola. Alla utbildningar är fyra år långa.

Läs mer om anpassad gymnasieskola

Viktiga datum

Gymnasievalet börjar långt innan du gör din ansökan. Ansökningsprocessen är sen uppdelad i flera steg. Här får du koll på viktiga datum för ditt gymnasieval!

Se tidplanen med viktiga datum

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.