Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Information om antagning

Det finns många regler som styr och påverkar antagningen till gymnasieskolan. Här hittar du information om hur din ansökan blir mottagen beroende på vad du ansöker till och var, behörighet, hur antagning till olika program fungerar med mera. Information om de olika stegen i antagningen finns på sidorna om ansökningsprocessen.

Lärare sitter vid två elever i klassrum. Bakom dem skymtar fler elever.

Så funkar antagning till gymnasieskolan

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.

Läs mer om samverkan och programutbud

Behörighet

För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.

Läs mer om behörighet

Hur funkar antagningen till olika program?

Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

Läs mer om antagningen till olika program

Fri kvot och utländska betyg

Om du har särskilda skäl kan du be om att din ansökan ska prövas för antagning i fri kvot. Till exempel på grund av medicinska skäl eller om du saknar betyg från svensk grundskola.

Läs mer om ansökan i fri kvot

Dispens från krav på betyg i engelska

Du måste ha godkänt betyg i engelska för att vara behörig till nationella program. I vissa fall går det dock att ansöka om ett undantag från det kravet.

Läs mer om dispens från krav på betyg i engelska

Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand.

Läs mer om att söka utbildningar utanför samverkansområdet

Så funkar antagning till gymnasieskolan

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.