Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Om gymnasiet

Här hittar du information om gymnasieskolan. Vad finns det för olika typer av utbildningar i gymnasiet? Hur är de uppbyggda? Vad är bra att tänka på om du vill plugga vidare efter gymnasiet? De och många fler frågor får du svar på här.

Några elever sitter och arbetar i klassrum. En får hjälp av en lärare.

Lär dig mer om gymnasieskolan

Kort om gymnasiet

Här får du en kort översikt över de olika utbildningarna i gymnasieskolan. Sen kan du läsa mer på djupet om olika programtyper och program i programguiden.

Läs mer om gymnasieskolan

Anpassad gymnasieskola

Anpassad gymnasieskola (tidigare kallat gymnasiesärskola) är en egen skolform. Du som söker dit har oftast gått i anpassad grundskola. Alla utbildningar är fyra år långa.

Läs mer om anpassad gymnasieskola

Programstrukturer – ämnen och kurser

Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.

Läs mer om ämnen och kurser

Betyg på gymnasiet

I gymnasiet får du betyg i varje kurs. A är högsta betyg och F är icke godkänt.

Läs mer om betyg i gymnasiet

Gymnasieexamen

När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av kurserna som ger behörighet om du vill.

Läs mer om gymnasieexamen

Studiebidrag och andra bidrag

När du pluggar på gymnasiet kan du få olika typer av bidrag. Utbildningen kostar inte något, men du kan behöva stå för viss utrustning.

Läs mer om bidrag och studieekonomi

Information på andra språk – tips

Skolverket har tagit fram information om gymnasieskolan och program på olika språk. På den här sidan hittar du länkar till den informationen.

Se länkar till information på andra språk

Lär dig mer om gymnasieskolan

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.