Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Fördjupad information om ansökan

Ska du flytta under ansökningsperioden? Eller behöver du särskilt stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? De frågorna och en hel del annat som rör ansökan till gymnasieskolan hittar du information om här.

Mamma och dotter sitter tillsammans och tittar på en ipad.

Allt du behöver veta om ansökan

Stöd för att bli behörig

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.

Läs mer om stöd för att bli behörig

Om du behöver särskilt stöd

Behöver du extra stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? Då är det viktigt att du meddelar det när du gör din ansökan.

Läs mer om särskilt stöd

Ska du flytta under ansökningsperioden?

Om du ska flytta till en annan kommun under ansökningsperioden är det viktigt att du i god tid meddelar ditt antagningskansli.

Läs mer om hur du gör ifall du skall flytta

Byta skola eller program när du gått ett tag i gymnasieskolan

Du gör på olika sätt beroende på om du vill byta till en skola inom eller utanför samverkansområdet. Samverkansavtalet om fritt sök i Skåne och västra Blekinge gäller inte om du vill byta skola i årskurs 2 eller 3.

Läs mer om hur du gör om du vill byta skola

Riksgymnasie för rörelsehindrade

Om du har ett svårt rörelsehinder har du rätt att söka till någon av landets fyra riksgymnasier för rörelsehindrade. De har stora möjligheter att anpassa undervisning, lokaler med mera utifrån dina behov. 

Läs mer om riksgymnasie för rörelsehindrade

Fjärde året på teknikprogrammet – ansökan och antagning

Efter teknikprogrammet kan du bygga på med ett fjärde utbildningsår och ta examen som gymnasieingenjör. Om du är intresserad av det behöver du ta reda på mer om behörighet, ansökan och antagning till det fjärde året.

Läs mer om ansökan till fjärde året på teknikprogrammet

Allt du behöver veta om ansökan

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.