Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Förberedelser inför gymnasievalet

Det som är speciellt med gymnasievalet är att du bestämmer vad du vill lära dig mer om. Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ. Vad är viktigt för att du ska trivas i gymnasiet? För det viktigaste är att du väljer något du tycker är intressant, att du trivs, går klart och får en examen. Då finns det många möjligheter för dig efter studenten – oavsett vilket program du går.

Tre glada tonårstjejer som tittar in i kameran och ler och gör peacetecken.

Tips och information som kan vara till hjälp inför gymnasievalet

Att välja utbildning tips för att komma igång

Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.

Läs våra tips på hur du kan tänka inför valet

Skillnader mellan yrkes- och högskoleförberedande program

Har du funderat vad det är som skiljer de högskoleförberedande programmen och yrkesprogrammet åt? Här hittar du listor med de främsta skillnaderna, så att du kan jämföra dem och se vad som passar dig.

Läs mer om skillnaderna

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

Om du vill plugga vidare efter studenten kan det vara bra att redan nu få lite koll på vad du behöver ha för kunskaper för att kunna söka till olika utbildningar på eftergymnasial nivå.

Läs mer om behörighet till studier efter gymnasiet

Gör många val och lägg dem i önskad ordning

Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning. 

Läs mer om val och rangordning

Gå på gymnasiemässor och öppet hus

Samma, eller nästan samma utbildning, finns ofta på flera skolor. På gymnasiemässor och öppet hus Gymnasiemässor och öppet hus är bra sätt att få en uppfattning om vilka program du är intresserad av och vilka skolor du skulle kunna trivas på.

Läs mer om mässor och öppet hus

Gymnasiemässor

I vissa delar av Skåne och västra Blekinge ordnas det mässor där närområdets gymnasieskolor presenterar sig och sin verksamhet.

Se tid och plats för alla mässor

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Om du är eller tror att du riskerar att inte bli behörig till ett nationellt program är det viktigt att du även ansöker till introduktionsprogram.

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Tips för vårdnadshavare

Gymnasievalet kan vara ett svårt beslut. Vi har samlat lite tips för dig som är vårdnadshavare till en tonåring som ska göra gymnasievalet. Tipsen fokuserar på vad som är bra att tänka på för att hjälpa din ungdom att fatta ett välgrundat beslut.

Se tips för vårdnadshavare

Tips och information som kan vara till hjälp inför gymnasievalet

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.