Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Gymnasiemässor

Senast uppdaterad:

I vissa delar av Skåne och västra Blekinge ordnas det mässor där närområdets gymnasieskolor presenterar sig och sin verksamhet. Här hittar du info om tid och plats för alla mässor! 

En grupp elever går ner för trappan utanför en skolbyggnad.

Att besöka en gymnasiemässa är ett bra tillfälle för att skaffa dig en överblick över vilka skolor som finns i din region. På mässan kan du besöka skolmontrar, träffa elever och lärare från skolan och få informationsmaterial. 

Helsingborg

Medverkande gymnasieskolor: skolor från Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Ängelholm. 

När? 

19 och 20 oktober 2023 för årskurs 8 (9–15, varje skola tilldelas en besökstid). 21 oktober för årskurs 9 och elever på introduktionsprogram (bokning sker via e-tjänst).  

Var? 

Helsingborgs Arena 

Mer information om mässan i Helsingborg 

Alla nior kommer att få en inbjudan med post i mitten av september och då kommer Helsingborgs stad även öppna e-tjänsten för tidsbokning. 

Hässleholm

Medverkande gymnasieskolor: skolor från Hässleholm, Kristianstad, Osby och Perstorp. 

När? 

4 oktober 2023 kl. 09:00–14:30 för inbjudna elever åk 8 och 9, kvällspass kl. 16:30–19:30 för elever, föräldrar och allmänheten. 

Var? 

Qpoolen, Östra Hagagatan 2, 281 36 Hässleholm 

Mer information om mässan i Hässleholm 

Elever i årskurs 8 och 9 från Hässleholm, Kristianstad, Osby, Höör, Hörby, Perstorp och Östra Göinge bjuds in via studie-och yrkesvägledare och blir schemalagda under dagpasset. Kvällspasset är öppet för elever, deras vårdnadshavare och allmänheten. 

Kristianstad

Medverkande gymnasieskolor: skolor från Osby, Sölvesborg, Ronneby, Hässleholm, Perstorp och Kristianstad. 

När? 

10 oktober 2023 kl. 9:00–19:00 

Var? 

Kristianstads Arena 

Mer information om mässan i Kristianstad 

Mässan är öppen för alla, då det är både en gymnasiemässa/utbildningsmässa och en arbetsmarknadsmässa. Elever i årskurs 8 och 9 i Kristianstads grundskolor besöker mässan på skoltid. Även elever från gymnasieskolorna i Kristianstad besöker mässan på skoltid. 

Lund

Lunds kommun anordnar inte någon gymnasiemässa med skolor från Eslöv, Hörby, Höör och Lund hösten 2023. De hänvisar till öppet hus på skolorna.

Mässa med en del av friskolorna i Lund

Eftersom Lunds kommun inte anordnar en mässa med alla skolor från Eslöv, Hörby, Höör och Lund har några av friskolorna i Lund gått ihop och anordnat en mindre gymnasiemässa i Lund.

Medverkande gymnasieskolor: på mässan kan du träffa en del av de fristående skolorna i Lund.

  • Datum: onsdagen 8 november
  • Tid: kl. 16:00–20:00
  • Adress: Quennerstedtska villan, Karl XII gatan 1, Lund

Malmö

Medverkande gymnasieskolor: skolor från Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. 

När?  

Torsdag 9 november klockan 9–15 (förbokade besök och öppet för allmänheten) 

Fredag 10 november klockan 9–15 (förbokade besök och öppet för allmänheten) 

Lördag 11 november klockan 10–15 (öppet för allmänheten). 

Var? 

Malmömässan i Hyllie 

Mer information om mässan i Malmö 

På mässan finns gymnasieantagningen, studie- och yrkesvägledare samt lärare och elever från de olika skolorna. Elever i årskurs 9 (samt i vissa fall årskurs 8) besöker mässan på bokad tid under skoltid tillsammans med sin syv. Mässan är även öppen för allmänheten, så vårdnadshavare och andra intresserade kan också besöka mässan. 

Ystad

Medverkande gymnasieskolor: skolor från Tomelilla, Skurup, Simrishamn, Ystad och Sjöbo. 

När? 

Tisdagen den 10 oktober kommer elever i årskurs 8 och 9 från Skurup, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla o Ystad att besöka mässan under skoltid. Även elever i anpassad grundskola och gymnasieskola besöker mässan. 

Var? 

Ystad Arena 

Mer information om mässan i Ystad 

I Ystad arrangeras en ”Framtidsmässa” som är en kombination av gymnasiemässa och yrkesmässa. Branscher som kommer finnas på plats på yrkesmässan är fordon och transport, hälsa/sjukvård/räddningstjänst, bygg och anläggning, barn och utbildning, hotell och restaurang, teknik/it/industri samt gröna näringarna. 

Mer information om mässorna

Kontakta ansvarig kommun för att få mer detaljerad information om gymnasiemässorna. Du kan börja med att kika på kommunens hemsida. 

Läs även om

Gå på gymnasiemässor och öppet hus

Samma, eller nästan samma utbildning, finns ofta på flera skolor. På gymnasiemässor och öppet hus Gymnasiemässor och öppet hus är bra sätt att få en uppfattning om vilka program du är intresserad av och vilka skolor du skulle kunna trivas på.

Läs mer om mässor och öppet hus

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Programstrukturer – ämnen och kurser

Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.

Läs mer om ämnen och kurser

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.