Välkomna till nya Skånegy!

Viktiga datum

Gymnasievalet är en lång process. Dina funderingar börjar förmodligen långt innan du gör din ansökan. Ansökningsprocessen är sedan uppdelad i flera steg. Här får du koll på viktiga datum för ditt gymnasieval!

Datumen gäller för gymnasievalet som pågår under 2024.

Avrivna papperslappar från en almanacka med olika datum på ligger i en hög.

15 januari
–15 februari

Du gör din ansökan

Ansökningswebben öppnar den 15 januari. Du loggar in med BankID. Gör din ansökan i god tid och glöm inte att göra flera val! Ansökningswebben stänger vid midnatt den 15 februari.

15 april

Du får ditt preliminära antagningsresultat

Logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked. Om du inte går i skola i Skåne eller västra Blekinge får du ditt besked via brev. I det preliminära beskedet ser du vilka meritpoäng som krävs för de utbildningar du sökt till. Du får då veta hur du ligger till inför den slutliga antagningen. Det innebär inte att du är antagen till utbildningen. Resultatet kan förändras vid den slutliga antagningen 1 juli.

Obs! Gäller inte anpassad gymnasieskola. Läs mer om ansökan till anpassad gymnasieskola

25 april
– 15 maj

Du kan ändra i din ansökan eller göra en ny ansökan

Ansökningswebben öppnar för omval. Nu kan du ändra i din ansökan eller göra en helt ny ansökan. Om du lägger till val under omvalet värderas de på samma sätt som de ansökningar som skickades in under ansökningsperioden.

Obs! Gäller inte anpassad gymnasieskola. Läs mer om ansökan till anpassad gymnasieskola

25 april
– 15 maj

Ansökan till fjärde året på teknikprogrammet

Du som gått teknikprogrammet i gymnasiet och vill ansöka till det fjärde året gör det under perioden 25 april–15 maj.

20 maj

Du som sökt till anpassad gymnasieskola får ett förhandsbesked

Den 20 maj får du som sökt till anpassad gymnasieskola veta vilken skola och vilket program du blivit förhandsantagen till. Du behöver gå klart anpassad grundskola detta läsår för att ha kvar platsen.

Från 20 juni

Ditt slutbetyg finns registrerat på ansökningswebben

Kontrollera att dina betyg/ditt meritvärde stämmer överens med betyget du fått av din skola. Om det inte stämmer kontaktar du din skola eller ditt antagningskansli. Betyg från lovskolan registreras senare.

1 juli

Du får ditt antagningsresultat

Du kan logga in på ansökningswebben och se ditt slutliga antagningsbesked. Du använder samma inloggningsuppgifter som när du ansökte. Nu får du veta vilket program du är antagen till. Om du inte är antagen till ditt förstahandsval får du veta vilken reservplats du har. Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked!

1 – 23 juli

Svara på ditt antagningsbesked

Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked på ansökningswebben senast den 23 juli. Du loggar in med samma inloggningsuppgifter som du använde när du gjorde din ansökan.d

Början av augusti –
15 september

Du kan få en reservplats

Reservantagningen presenteras på ansökningswebben i början av augusti. Efter det gör gymnasieantagningen löpande antagning till lediga platser till och med den 15 september. Därefter tar gymnasieskolorna över reservantagningen. Du måste svara på ditt nya antagningsbesked omgående för att behålla din plats.

Obs! Gäller inte anpassad gymnasieskola. Läs mer om ansökan till anpassad gymnasieskola

Vid skolstart i augusti

Gå på uppropet på din nya skola

Det är viktigt att du går på uppropet. Tid och plats får du veta i ditt antagningsbesked. Ledighet under uppropet beviljas enbart i undantagsfall och det görs av rektor på den skola där du fått din plats.

Om du missar uppropet och inte har anmält ett giltigt skäl för din frånvaro till skolan inom tre dagar förlorar du din plats.

Lycka till på gymnasiet!

16 september

Gymnasieskolorna tar över reservantagningen

Från och med 16 september sköter varje gymnasieskola sin egen reservantagning om det blir lediga platser.

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.