Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Reservantagning

Senast uppdaterad:

Reservantagningen börjar i augusti, efter att svarstiden har gått ut för det slutliga antagningsbeskedet. Gymnasieantagningen fyller då på gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö. Den 15 september lämnar gymnasieantagningen över reservlistor till respektive gymnasieskola. Därefter sköter skolorna själva reservantagningen till sina lediga platser. 

Tänk på


  • Svara direkt på ditt nya antagningsbesked om du får en reservplats. 
  • Kontrollera att du registrerat ett aktuellt telefonnummer i antagningssystemet.
  • Glöm inte gå på uppropet för att behålla din plats. 
  • Har du inte kommit in på något val när reservantagningen visas? Lägg då till fler val i din ansökan genom att göra ett sent val. 

Hur funkar reservantagningen

Reservantagningen presenteras i början av augusti och håller på via gymnasieantagningen till den 15 september. Därefter tar respektive skola över reservlistorna. 

Du kan få en reservplats om du har fått en plats på ett av dina lägre val i slutantagningen och har meddelat i ditt svar att du vill stå kvar som reserv på val som du lagt högre upp i din ansökan. Om du får en reservplats försvinner platsen på det lägre valet som du tidigare tackat ja till. 

Om det blir platser lediga på en utbildning under reservantagningen tilldelas de i turordning till de som finns på reservlistan. Det betyder att antagningskanslierna erbjuder en ledig plats först till de som sökt i tid (senast 15 maj) och står som reserv nummer 1 och så vidare. När det inte finns några reserver som sökt i tid kvar kan elever som gjort sena ansökningar få reservplatser.

När gymnasieskolorna tar över reservantagningen får de reservlistor som de följer så länge det är möjligt att börja på ett nytt program. 

När får jag veta om jag får en reservplats

Första reservantagningen visas på ansökningswebben i början av augusti. Den fortsätter sedan via sms till den 15 september så se till att du har ett korrekt mobilnummer registrerat i din ansökan.

Svara på ditt nya antagningsbesked omgående om du har fått en reservplats. Du ska svara via ansökningswebben vid den första reservantagningen och sedan enligt instruktioner från ditt antagningskansli.

Om du inte blivit antagen till någon utbildning i reservantagningen

Om du fortfarande inte kommit in på något av dina val när reservantagningen presenteras kan du eventuellt få en plats senare. Reservantagningen fortsätter nämligen fram till den 15 september. 

Du kan även göra ett sent val och lägga till fler val i din ansökan för att öka dina chanser att få en plats. 

Kommer du inte in på någon utbildning till den 15 september kommer du bli kontaktad av de i din hemkommun som arbetar med det kommunala aktivitetsansvaret. De jobbar med att stötta ungdomar som inte går i gymnasiet. 

Löpande reservantagning till 15 september

Efter reservantagningen presenterats sker löpande antagning till de platser som är eller blir lediga. Det innebär att platser som blir lediga erbjuds till elever som står som reserver. Du kan bli erbjuden reservplats via gymnasieantagningen fram till den 15 september. 

Gymnasieantagningen bevakar din turordning. Om du har sökt i tid, det vill säga under perioden januari till maj, kan du följa ditt reservnummer på ansökningswebben. Har du sökt under augusti till september blir ditt reservnummer inte synligt förrän efter de som har sökt i tid har blivit erbjudna reservplatser. 

Svara direkt på antagningsbesked i den löpande reservantagningen

Om du blir erbjuden en plats i den löpande reservantagningen får du besked via sms. Därför är det viktigt att du har registrerat ett aktuellt mobilnummer på din sida på ansökningswebben.  

Det är viktigt att du svarar enligt instruktionerna i smset omgående, annars förlorar du platsen du blivit erbjuden. 

Gymnasieskolorna tar över reservantagninen i mitten av september

Efter den 15 september tar respektive gymnasieskola över reservantagningen till sina lediga platser. 

Har du frågor?

Kontakta ditt antagningskansli om du har frågor om reservantagning. 

Läs även om

Svara på ditt antagningsbesked

Du behöver registrera ditt svar på ansökningswebben mellan 1–23 juli. Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt.

Läs mer om de olika svarsalternativen

Gör många val och lägg dem i önskad ordning

Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning. 

Läs mer om val och rangordning

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.