Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Svara på ditt antagningsbesked

Senast uppdaterad:

Senast den 23 juli behöver du ha registrerat ett svar på ditt slutliga antagningsbesked. Det finns flera olika svarsalternativ. Ta därför reda på vad de innebär innan du svarar på ansökningswebben. Får du en plats under reservantagningen är det viktigt att du svarar på ditt nya antagningsbesked direkt. 

Tänk på:

  • Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked senast 23 juli.
  • Om du får en reservplats måste du svara omgående.
  • Glöm inte gå på uppropet för att behålla din plats.

Olika svarsalternativ att välja mellan

Det finns flera svarsalternativ att välja mellan. Det svar du väljer kan påverka både platsen du är antagen på och till och dina möjligheter att komma in på andra val som du är reserv till. Det är därför viktigt att du sätter dig in i vad de olika alternativen betyder innan du skickar in ditt svar. 

Om du inte blivit antagen till något program står du kvar som reserv till de program du sökt och som du är behörig till. 

Om du är antagen på ditt förstahandsval finns två svarsalternativ:

Om du är antagen på ett lägre val finns fyra olika svarsalternativ:

Svara på besked om reservantagning

Om du får en plats under reservantagningen ska du svara på ditt nya antagningsbesked direkt. 

Gå på uppropet

Det räcker inte att du tackar ja för att behålla din plats. Det är även viktigt att du går på uppropet på din gymnasieskola. Ledighet från skolan kan bara beviljas av rektorn på din nya skola och det görs bara i undantagsfall. 

Om du missar uppropet och inte anmäler ett giltigt skäl för din frånvaro till skolan inom tre dagar förlorar du din plats. 

Har du frågor?

Prata med din syv eller kontakta ditt antagningskansli om du har frågor om vilket svarsalternativ du ska välja. 

Läs även om

Stöd för att bli behörig

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.

Läs mer om stöd för att bli behörig

Reservantagning

Reservantagningen börjar i augusti och pågår till mitten av september. Gymnasieantagningen fyller då gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö.

Läs mer om reservantagning

Meritvärde

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Läs mer om meritvärde och se meritvärden

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.