Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Betyg på gymnasiet

Senast uppdaterad:

I gymnasiet får du betyg i varje kurs du läser. Betygsskalan har sex steg, från A till F. A är högsta betyg och F är icke godkänt. Gränsen för godkänt går vid betyget E.

Betyg i varje kurs

Du kommer att få betyg efter varje avslutad kurs. Dina betyg samlas i en betygskatalog som du kan få ett utdrag ur vid behov. När du har avslutat gymnasiet får du ett dokument som är en sammanställning av dina betyg i alla kurser. 

Höja betyg

Om du får betyget F, icke godkänd, har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg eller gå om kursen. Efter studenten har du rätt att göra en prövning för att få ett högre betyg, mot en viss kostnad. 

Gymnasiearbetet

På gymnasiearbetet kan du bara få två olika betyg. Om ditt gymnasiearbete blir godkänt får du E i betyg. Om det inte blir godkänt får du betyget F. 

Du behöver ha godkänt betyg (E) på gymnasiearbetet för att nå kraven för examen från gymnasiet. 

Läs även om

Kort om gymnasiet

Här får du en kort översikt över de olika utbildningarna i gymnasieskolan. Sen kan du läsa mer på djupet om olika programtyper och program i programguiden.

Läs mer om gymnasieskolan

Gymnasieexamen

När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av kurserna som ger behörighet om du vill.

Läs mer om gymnasieexamen

Programstrukturer – ämnen och kurser

Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.

Läs mer om ämnen och kurser

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.