Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Gymnasieexamen

Senast uppdaterad:

När du har gått klart ett nationellt program på gymnasiet får du en gymnasieexamen. Det finns två examensformer, högskoleförberedande examen och yrkesexamen. För att få en examen behöver du har godkänt betyg i vissa kurser och ett visst antal poäng. 

Elever som går ett högskoleförberedande program får en högskoleförberedande examen och elever på yrkesprogram får en yrkesexamen. 

Från och med 2023 ingår de kurser som ger grundläggande behörighet till högskola och universitet på alla yrkesprogram. Det är även möjligt att läsa kurser som krävs för grundläggande behörighet inom programfördjupningen och det individuella valet på yrkesprogrammen. Beroende på vilket yrkesprogram du läser kan den totala poängen för programmet bli 200–300 poäng lägre. Om du vill kan du välja bort vissa av kurserna som ger behörighet, men då får du inte grundläggande behörighet i din examen. 

Högskoleförberedande examen

För att få en högskoleförberedande examen behöver du ha betyg i kurser motsvarande 2500 poäng och godkända betyg (lägst E) i: 

 • kurser som motsvarar 2250 poäng 
 • svenska/svenska som andraspråk 1, 2 och 3 
 • engelska 5 och 6 
 • matematik 1 
 • gymnasiearbetet. 

Yrkesexamen

Yrkesexamen med grundläggande behörighet till högskola och universitet

För att få en yrkesexamen med grundläggande behörighet till högskola och universitet behöver du ha betyg i kurser motsvarande 2500 poäng och godkända betyg (lägst E) i: 

 • kurser som motsvarar 2250 poäng 
 • svenska eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3 
 • engelska 5 och 6 
 • matematik 1 
 • 400 poäng av de programgemensamma ämnena 
 • gymnasiearbetet. 

Yrkesexamen utan grundläggande behörighet till högskola och universitet

För yrkesexamen utan högskolebehörighet gäller samma krav som för yrkesexamen med grundläggande behörighet till högskola och universitet, förutom att du då kan välja bort att läsa: 

 • kursen svenska eller svenska som andra språk 3 
 • på de flesta yrkesprogram även kurserna svenska eller svenska som andra språk 2 och engelska 6. 

Examensbevis eller studiebevis

Klarar du kraven för att ta examen får du ett examensbevis. 

Om du inte uppnår godkänt betyg i alla kurser som behövs för att få examen får du istället ett studiebevis. I studiebeviset ingår de betyg som du har fått under din utbildning. 

Alla 18 nationella program ger grundläggande behörighet till högskola och universitet från hösten 2023. 

Läs även om

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

Om du vill plugga vidare efter studenten kan det vara bra att redan nu få lite koll på vad du behöver ha för kunskaper för att kunna söka till olika utbildningar på eftergymnasial nivå.

Läs mer om behörighet till studier efter gymnasiet

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Betyg på gymnasiet

I gymnasiet får du betyg i varje kurs. A är högsta betyg och F är icke godkänt.

Läs mer om betyg i gymnasiet

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.