Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

Senast uppdaterad:

Många väljer att plugga vidare efter gymnasiet, antingen direkt eller efter att ha jobbat eller gjort något annat ett tag. Funderar du på att plugga mer senare? Då kan det vara bra att redan nu få lite koll på vad du behöver ha för kunskaper för att kunna söka till olika utbildningar på eftergymnasial nivå. 

Behörighet till högskola och universitet

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till vidare studier på högskola och universitet är ett minimikrav för att komma in på högskola och universitet. Det kan du få på både yrkesprogram och högskoleförberedande program. 

Särskild behörighet

För många utbildningar på högskola eller universitet krävs ytterligare förkunskaper utöver grundläggande behörighet. Det kallas särskild behörighet. Det kan vara vissa ämnen och kurser eller arbetslivserfarenhet som ger relevanta förkunskaper för just den utbildningen. Ett annat exempel är arbetsprover. 

Vilken särskild behörighet de olika nationella programmen och inriktningarna ger skiljer sig åt.  Fråga din syv vad som krävs för utbildningen du vill gå efter gymnasiet. 

Extra meritvärde för vissa kurser

Tänk på att ditt val av program och kurser på gymnasiet påverkar ditt meritvärde till ansökan till universitet och högskola. Du kan få högre meritvärde om du har läst till exempel moderna språk eller fördjupningskurser i exempelvis matte eller engelska. Dessa extra meritvärden får du bara tillgodoräkna dig när du ansöker till utbildningar där kurserna inte krävs för att vara behörig. 

Yrkeshögskola

En yrkesexamen ger alltid grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. 

Andra förkunskapskrav

Många utbildningar på yrkeshögskolan har också ytterligare förkunskapskrav, till exempel en eller flera gymnasiekurser eller ett speciellt yrkesprogram. Det går också att bli antagen genom så kallad fri prövning, om den som anordnar utbildningen bedömer att du klarar av utbildningen. 

Har du frågor om behörighet till studier efter gymnasiet?

Prata med din syv. Hen kan berätta vad som är bra att tänka på när du väljer gymnasieutbildning oavsett om du vet att du vill plugga efter gymnasiet eller inte. 

Läs även om

Gymnasieexamen

När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av kurserna som ger behörighet om du vill.

Läs mer om gymnasieexamen

Programstrukturer – ämnen och kurser

Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.

Läs mer om ämnen och kurser

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.