Vill du plugga vidare efter gymnasiet?
Senast uppdaterad:
Många väljer att plugga vidare efter gymnasiet, antingen direkt eller efter att ha jobbat eller gjort något annat ett tag. Funderar du på att plugga mer senare? Då kan det vara bra att redan nu få lite koll på vad du behöver ha för kunskaper för att kunna söka till olika utbildningar på eftergymnasial nivå.
Behörighet till högskola och universitet
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till vidare studier på högskola och universitet är ett minimikrav för att komma in på högskola och universitet. Det kan du få på både yrkesprogram och högskoleförberedande program.
Särskild behörighet
För många utbildningar på högskola eller universitet krävs ytterligare förkunskaper utöver grundläggande behörighet. Det kallas särskild behörighet. Det kan vara vissa ämnen och nivåer eller arbetslivserfarenhet som ger relevanta förkunskaper för just den utbildningen. Ett annat exempel är arbetsprover.
Vilken särskild behörighet de olika nationella programmen och inriktningarna ger skiljer sig åt. Fråga din syv vad som krävs för utbildningen du vill gå efter gymnasiet.
Extra meritpoäng för vissa ämnen och nivåer
Tänk på att ditt val av ämnen och nivåer på gymnasiet påverkar ditt meritvärde till ansökan till universitet och högskola. Du kan få extra meritpoäng om du har läst till exempel moderna språk eller fördjupningskurser i exempelvis matte eller engelska. Dessa meritpoäng får du bara tillgodoräkna dig när du ansöker till utbildningar där ämnena och nivåerna inte krävs för att vara behörig.
Yrkeshögskola
En yrkesexamen ger alltid grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.
Andra förkunskapskrav
Många utbildningar på yrkeshögskolan har också ytterligare förkunskapskrav, till exempel en eller flera gymnasiekurser eller ett speciellt yrkesprogram. Det går också att bli antagen genom så kallad fri prövning, om den som anordnar utbildningen bedömer att du klarar av utbildningen.
Har du frågor om behörighet till studier efter gymnasiet?
Prata med din syv. Hen kan berätta vad som är bra att tänka på när du väljer gymnasieutbildning oavsett om du vet att du vill plugga efter gymnasiet eller inte.
Läs även om
Gymnasieexamen
När du gått klart ett nationellt program får du antingen en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Även yrkesexamen ger grundläggande högskolebehörighet, men du kan välja bort vissa av ämnena som ger behörighet om du vill.
Läs mer om gymnasieexamenProgramstrukturer – ämnen och nivåer
Programmen är uppbyggda av nivåer i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.
Läs mer om ämnen och kurserProgramguiden
I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.
Gå till programguiden