Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Stöd för att bli behörig

Senast uppdaterad:

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål. Prata med din syv.

Om du inte är behörig till ett nationellt program kan du få extra stöd för att bli behörig. Du kan till exempel:

  • Gå i lov- eller sommarskola – kommuner kan erbjuda extra undervisning på lov eller efter skolavslutningen där du kan läsa upp betyg för att bli behörig. 
  • Gå ett introduktionsprogram – det finns fyra olika introduktionsprogram som på olika sätt hjälper dig att kunna komma in på ett nationellt program eller förbereder dig för att jobba.  
  • Gå ett extra år i grundskolan – ibland finns det möjlighet att gå ett extra år i grundskolan. Det är skolans rektor som bestämmer om det går. 

Prata med din syv för att hitta vad som passar bäst för dig. Det beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål. 

Har du frågor om behörighet?

Vill du veta mer om behörighet kan du fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy.

Läs även om

Behörighet

För att kunna bli erbjuden en plats på ett program måste du vara behörig till programmet. Det betyder att du behöver uppfylla vissa krav för att vara med och konkurrera om en plats. Kraven ser olika ut för olika program.

Läs mer om behörighet

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Om du är eller tror att du riskerar att inte bli behörig till ett nationellt program är det viktigt att du även ansöker till introduktionsprogram.

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Hur funkar antagningen till olika program?

Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

Läs mer om antagningen till olika program

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.