Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Preliminär antagning

Senast uppdaterad:

Antagningen till gymnasiet består av flera steg. Från den 15 april kan du se de preliminära meritvärdena som krävs för att bli antagen till dina val och alla nationella program i Skåne och Västra Blekinge. I vissa fall kan du även se resultatet för programinriktat val och yrkesintroduktion om det erbjuds för en grupp elever. Det preliminära antagningsbeskedet kan ändras till slutantagningen i juli. 

Vad är preliminär antagning?

Att antagningen är preliminär betyder att den visar hur resultatet ser ut just då, men att det kan ändras till den slutliga antagningen i juli. 

Den preliminära antagningen presenteras den 15 april. Den ger en bild av vilka meritvärden som kan krävas för att få en plats på olika utbildningar i år. 

Det preliminära resultatet bygger på antalet platser på varje utbildning, ansökningarna som du och andra ungdomar gjorde 15 januari–15 februari och på alla elevers senaste betyg.

Går du i årskurs 9 används dina betyg från höstterminen i årskurs 9 i den preliminära antagningen. Har du redan avslutat grundskolan används istället ditt slutbetyg från grundskolan. 

Varför finns det en preliminär antagning

Den preliminära antagningen hjälper dig att få en uppfattning om hur ditt meritvärde ligger till jämfört med andra som sökt. Den hjälper även gymnasieskolorna när de planerar höstens utbildningar. 

Det är inte förrän i slutantagningen du får veta vilket program du blir antagen till. 

Så tolkar du ditt preliminära antagningsbesked

Från den 15 april kan du logga in på ansökningswebben och se det preliminära antagningsbeskedet för dina val. 

I ditt resultat ser du det lägsta meritvärdet som krävs (utifrån den preliminära antagningen) för att bli antagen till utbildningarna du har ansökt till. Då kan du jämföra ditt meritvärde med de preliminära antagningsgränserna. Det kan hjälpa dig att få en uppfattning om du har tillräckliga betyg för att få en plats på dina val i slutantagningen.

Tänk på att antagningsgränserna kan bli högre eller lägre i slutantagningen. Så även om du har tillräckligt högt meritvärde i den preliminära antagningen är det inte säkert att du får en plats i den slutliga antagningen i juli. 

Varför kan resultatet ändras?

Resultatet kan förändras till den slutliga antagningen i juli av flera anledningar. Det kan till exempel ändras på grund av: 

  • att fler söker till samma utbildning som dig 
  • att dina eller andra elevers betyg/meritvärde har förändrats till slutbetyget 
  • eller att en skola bestämmer sig för att inte starta en utbildning eftersom få har sökt till den. 

Behöver du ändra eller lägga till val i din ansökan? 

Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen kan du ändra i din ansökan under omvalsperioden 25 april–15 maj. 

Om du är osäker på om du blir behörig till dina val eller om ditt meritvärde räcker för att bli antagen på något av dina val är det en bra idé att lägga till fler val i din ansökan under omvalet. Det ökar dina chanser att få en plats i slutantagningen. Prata med din studie- och yrkesvägledare. 

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Du kan få svar på de flesta frågor genom att fråga din syv eller syv-chatten här på Skånegy. 

Du hittar även svar på vanliga frågor på skanegy.se/vanligafragor. 

Om inte din syv eller syv-chatten kan svara hör du av dig till ditt antagningskansli. 

Läs även om

Meritvärde

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Läs mer om meritvärde och se meritvärden

Gör många val och lägg dem i önskad ordning

Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning. 

Läs mer om val och rangordning

Om- och nyval

Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen har du möjlighet att ändra eller lägga till val i din ansökan mellan den 25 april–15 maj. Om du inte gjort en ansökan tidigare kan du göra en helt ny ansökan.

Läs mer om omval

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.