Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Om- och nyval

Senast uppdaterad:

Det är viktigt att ansöka under ansökningsperioden i januari–februari. Det kan vara så att du behöver ändra i din ansökan efter den preliminära antagningen för att säkra upp ditt gymnasieval. Då har du möjlighet att göra det mellan den 25 april–15 maj. Om du inte gjort en ansökan tidigare kan du göra en helt ny ansökan under omvalsperioden. 

Omvalet är till för dig som:


  • vill söka till andra eller fler utbildningar för att ha bättre chanser att komma in 
  • vill ändra ordningen på dina val i din ansökan 
  • inte ansökte under ansökningsperioden.

Vad är omvalsperioden

Den preliminära antagningen i april ger en bild av dina chanser att komma in på dina val. Om du är osäker på om ditt meritvärde räcker för att komma in på något av dina val efter du sett den preliminära antagningen kan du ändra i din ansökan. Det gör du i så fall under omvalsperioden. Då kan du lägga till nya val, ta bort val eller ändra ordning på valen i din tidigare ansökan inför den slutliga antagningen.  

Om du inte gjort en ansökan tidigare går det att göra en helt ny ansökan under omvalet. 

En förändrad eller ny ansökan som du skickar in under omvalsperioden värderas på samma sätt som de ansökningar som skickades in under ansökningsperioden i januari–februari. 

Kom ihåg att göra ändringar och tillägg i din gymnasieansökan i tid på ansökningswebben under omvalet – senast 15 maj kl. 24.00. 

Prata med syv innan

Prata med din syv innan du gör ett omval. Din syv behöver låsa upp din ansökan för att du ska kunna ändra eller lägga till utbildningar i din ansökan under omvalet. 

Kvittens

När du är klar med din ansökan skriver du ut en kvittens. Skriv din namnteckning på den och lämna den till din syv. 

Har du frågor om omval?

Prata med din syv! Du kan även fråga i syv-chatten här på Skånegy. 

Läs även om

Meritvärde

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Läs mer om meritvärde och se meritvärden

Slutlig antagning

Den 1 juli är den slutliga antagningen klar. Då får du veta vilket program och skola du är antagen till och när uppropet är. Glöm inte svara på ditt antagningsbesked. Om du inte blivit antagen på något av dina val står du kvar som reserv.

Läs mer om slutlig antagning

Gör många val och lägg dem i önskad ordning

Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning. 

Läs mer om val och rangordning

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.