Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Att välja utbildning tips för att komma igång

Senast uppdaterad:

Här finns tips inför gymnasievalet. Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet. Det viktigaste är att du trivs, så att du går klart utbildningen och får en examen. Då finns det många möjligheter för dig efter studenten – oavsett vilket program du går.  

Tips


  • Ta vara på det du förberett i skolan i koppling till gymnasievalet. 
  • Ta reda på mer om olika utbildningar och jämför dem. 
  • Leta upp flera olika utbildningar du kan tänka dig. 
  • Gå på öppet hus och gymnasiemässor om det anordnas för att bilda en egen uppfattning. 
  • Kolla in skolornas hemsidor 
  • Prata med din syv eller chatta med syv här på Skånegy 

Lyssna inåt

Fundera över vad som gör dig glad och engagerad. Kanske har du ett speciellt intresse eller en passion. Om du väljer något du är intresserad av kan det hjälpa dig att få bättre studieresultat och dessutom har du roligt under tiden. Be andra om hjälp om det känns svårt! 

Prata gärna om gymnasievalet med din syv, familj och vänner. Men det är DITT val, så låt dina intressen och framtidsdrömmar styra ditt val. 

Film: ”Att välja till gymnasiet”

Lyssna till när elever i årskurs 9 diskuterar och ställer frågor om gymnasievalet till gymnasieelever och studie- och yrkesvägledare i Skolverkets film ”Att välja till gymnasiet”. I filmen får du även information om de 18 nationella programmen. 

Jämför olika program och inriktningar

Ta reda på mer om olika program och inriktningar. Missa inte att utforska program som du kanske inte känner till sedan innan, så du inte missar något som känns intressant.  

Jobba eller plugga efter studenten?

Alla nationella program ger grundläggande behörighet till högskola och universitet. En del utbildningar på universitet och högskolor kräver även särskild behörighet. Då kan du behöva välja vissa högskoleförberedande program eller behöva läsa in de kurser som krävs. Vissa yrken kräver utbildning på yrkeshögskola efter gymnasiet. Det finns också yrken där du kan börja arbeta direkt efter ett yrkesprogram.

Yrkesprogram är ofta den kortaste vägen till arbetslivet. Om du väljer ett högskoleförberedande program behöver du vara inställd på att studera vidare efter gymnasiet.  

Lär dig mer om olika yrken

Det finns en massa yrken, inom flera olika områden. Ta både reda på fakta om yrken som du redan känner till och de som du inte har en aning om vad de innebär. Ibland går det bara att ta en väg mot ett yrke, och ibland finns det flera. 

Fråga din syv vad som krävs för den utbildning du vill gå.

Först program – sen skola

Valet av program är viktigast eftersom det styr vad du lär dig. Men när du bestämt dig för ett eller flera program kommer du att upptäcka att flera skolor erbjuder likadana eller nästan likadana utbildningar. Då är det dags att titta närmare på vilka skolor som erbjuder programmen och jämföra dem.

Lägg till många val i din ansökan

Även om vi hoppas att du kommer in på ditt förstahandsval, är det inte säkert. Det beror på antalet platser, hur många elever som söker till programmet och vilka meritvärden de har. Därför är det viktigt att lägga till många val i din ansökan. Du kan till exempel söka till samma program på flera olika skolor, eller till flera olika program.

Du visar vilken utbildning du helst vill gå genom att lägga den överst i din ansökan, den du kan tänka dig i andra hand som nummer två och så vidare.

Kolla upp tidigare års meritvärden

För att få en uppfattning om dina chanser att komma in på olika program kan du ta reda på vilket meritvärde som krävdes för att få en plats förra året. Men tänk på att meritvärdena förändras varje år. Oavsett om ditt meritvärde ligger nära gränsen eller inte är det viktigt att du lägger till flera val i din ansökan.

Läs även om

Gå på gymnasiemässor och öppet hus

Samma, eller nästan samma utbildning, finns ofta på flera skolor. På gymnasiemässor och öppet hus Gymnasiemässor och öppet hus är bra sätt att få en uppfattning om vilka program du är intresserad av och vilka skolor du skulle kunna trivas på.

Läs mer om mässor och öppet hus

Meritvärde

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det ditt meritvärde som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Läs mer om meritvärde och se meritvärden

Programstrukturer – ämnen och kurser

Programmen är uppbyggda av kurser i olika ämnen. När du läser ett visst program läser du i grunden samma ämnen oavsett vilken skola du går på. Ämnena du kan välja mellan inom programfördjupningen kan däremot skilja sig åt mellan skolor.

Läs mer om ämnen och kurser

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.