Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Gå på gymnasiemässor och öppet hus

Senast uppdaterad:

Att gå på gymnasiemässor och öppet hus är ett bra sätt att få en uppfattning om vilka program du är intresserad av och vilka skolor du skulle kunna trivas på. Här listar vi lite tips inför ditt besök. Du hittar även alla tider för öppet hus och mässor här på Skånegy. 

Tips inför besök på mässor och öppet hus


 • Var nyfiken! Titta på flera olika program och besök flera skolor så att du kan jämföra dem. 
 • Det kan vara bra att gå tillsammans med någon. Då kan ni jämföra era intryck efteråt. 
 • Gör en lista i förväg med frågor du vill ha svar på. 
 • Ställ många frågor – både till elever, lärare och rektorer. 
 • Samla informationsmaterial så du kan jämföra skolorna i lugn och ro. 

Chans att få en egen uppfattning

Tänk på att valet av program är viktigare än valet av skola!

Du har säkert upptäckt att det finns flera skolor som erbjuder likadana, eller nästan likadana utbildningar. En skola kan erbjuda en viss profil på en inriktning. En annan skola kan ha ett särskilt upplägg för studierna. Att gå på gymnasiemässor och öppet hus hjälper dig att bilda dig egen uppfattning om olika program och skolor.

Förbered dig innan besöket

Fundera över vad som är viktigt för att just du ska trivas på ett program och en skola. Du kan bland annat förbereda dig genom att läsa om program och vilka skolor som erbjuder dem här på skanegy.se, på skolornas egna hemsidor, genom att prata med din syv eller chatta med syv här. 

Gå på gymnasiemässa

På en mässa kan du få information om många program och träffa flera skolor på en gång. Det finns oftast möjlighet att besöka mässorna både tillsammans med syv på dagtid och på kvällstid eller helg tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen. Kolla upp vad som gäller för mässan du ska gå på och vilka skolor som deltar. 

Gå på skolornas öppet hus

Efter mässan kan du gå på öppet hus hos de skolor som erbjuder de program du är intresserad av. På öppet hus bjuder skolorna in till sina egna lokaler. Då kan du få en mer detaljerad bild av hur det är att gå på en viss skola och vad den erbjuder. Passa på att få svar på allt du undrar över. Till exempel: 

 • Hur är utbildningarna på just den här skolan? 
 • Vilka kurser kan du välja på? 
 • Var ligger den? 
 • Hur lång tid tar det att ta sig dit? 
 • Hur ser klassrummen och korridorerna ut? 
 • Var äter du lunch?  

Skulle du inte kunna besöka skolan när den har öppet hus tar vissa skolor ibland emot besök och visar runt vid andra tillfällen. På en del skolor kan du också vara med under en skoldag och ”skugga en elev”. Hör med skolan du är intresserad av om det är möjligt. 

Läs även om

Gymnasiemässor

I vissa delar av Skåne och västra Blekinge ordnas det mässor där närområdets gymnasieskolor presenterar sig och sin verksamhet.

Se tid och plats för alla mässor

Gör många val och lägg dem i önskad ordning

Det är viktigt att du lägger till många val i din ansökan! Valen är en kombination av program/inriktning och skola. Du kan därför söka till samma program på olika skolor. Du visar vilka utbildningar du helst vill gå genom att lägga dem i önskad ordning. 

Läs mer om val och rangordning

Att välja utbildning tips för att komma igång

Ta god tid på dig att fundera och utforska olika alternativ, även sådant du inte känner till. Tänk på att det inte är ett val för resten av livet, utan ett första steg mot arbetslivet.

Läs våra tips på hur du kan tänka inför valet

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.