Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Tips för vårdnadshavare

Senast uppdaterad:

Gymnasievalet kan vara ett svårt beslut. Här har vi samlat lite tips för dig som är vårdnadshavare till en tonåring som ska göra gymnasievalet. Tipsen fokuserar på vad som är bra att tänka på för att hjälpa din ungdom att fatta ett välgrundat beslut. 

Var aktiv

Många känner stor vilsenhet kring gymnasievalet. Det är stora krav som ställs på ditt barn i en så tidig ålder. Ditt barn behöver din hjälp för att kunna fatta ett välgrundat beslut.

  • Prata om gymnasievalet i god tid.
  • Hjälp din tonåring att hålla koll på viktiga datum.
  • Följ med din tonåring både på gymnasiemässa (om det finns) och öppet hus. 

Lyssna

Låt din tonårings intressen vara styrande, inte dina egna.

Var öppen i sinnet

Har du en dotter som vill in på en traditionellt manlig utbildning eller vice versa? Var inte för snabb att avfärda det som känns nytt eller annorlunda. Det viktigaste är att din tonåring trivs på sin utbildning.

Uppdatera dina kunskaper

Det har hänt oerhört mycket inom skolan sedan du gick i gymnasiet. Visste du till exempel att alla yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet? Ta reda på vilka alternativ som finns. I programguiden finns information om alla program som finns inom gymnasieskolan.

Var kritisk

Skolorna satsar mycket på information och marknadsföring för att locka sökande. Hjälp till att sålla i marknadsföringen och att hitta fram till det som är relevant för just din tonåring. Ett ypperligt tillfälle att praktisera källkritik!

Diskutera

Det är lätt att skjuta på svåra ställningstaganden in i det sista. Då är också risken stor att det blir ett dåligt underbyggt beslut. Lyft frågan i god tid och prata om alternativen.

Blicka framåt

Tänk på alla förändringar som skett på arbetsmarknaden sedan du gick i skolan. Yrken och branscher har försvunnit, nya har tillkommit. Försök se till morgondagens arbetsmarknad när du när du stöttar din tonåring i sitt gymnasieval.

Prognoser, information om olika yrken, intresseguider med mera hittar du bland annat på Arbetsförmedlingens hemsida.

Har du koll på yrkesprogrammen?

WorldSkills Sweden har i uppdrag att arbeta med att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrkesutbildning. Det är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten (genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan). Även branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag medverkar.

WorldSkills Sweden driver flera olika projekt kopplade till yrkesutbildningar med olika mål samt anordnar och driver yrkestävlingar som Yrkes-SM. Bland annat har de tagit fram konceptet ”DinTalang” som riktar sig mot unga med budskapet att gymnasievalet ska baseras på talang och intresse och att en yrkesutbildning är ett smart val.

Några tips på material från WorldSkills Sweden för dig som är vårdnadshavare:

Information på andra språk


Skolverket har tagit fram information om gymnasieskolan och olika program på andra språk. Du hittar länkar till den informationen här på skanegy.se.

Läs även om

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.

Läs mer om samverkan och programutbud

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Så ansöker du till gymnasiet

Du gör ditt gymnasieval på ansökningswebben. Hur du loggar in till ansökan beror bland annat på vilket antagningskansli du tillhör. Tänk på att lägga till flera val och lägga dem i önskad ordning i din ansökan.

Läs mer om hur ansökan går till

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.