Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Ska du flytta under ansökningsperioden?

Senast uppdaterad:

Om du ska flytta till en annan kommun under ansökningsperioden är det viktigt att du i god tid meddelar ditt antagningskansli. 

Tänk på


  • Prata med syv på din nuvarande skola om du ska flytta under ansökningsperioden. 
  • Det är viktigt att du meddelar ditt antagningskansli i god tid om du planerar att flytta under ansökningsperioden. 

Din ansökan till gymnasiet ska alltid lämnas till det antagningskansli som har hand om din nuvarande hemkommun. De skickar den sen vidare till den kommun du ska flytta till. 

Osäkert datum för flytt

Är det osäkert vilket datum du ska flytta till eller från en kommun utanför samverkansområdet i Skåne och västra Blekinge? Om det är osäkert när du ska flytta är det viktigt att du gör val till program både i kommunen utanför och till kommuner inom Skåne och västra Blekinge i din ansökan. 

Flytt under sommaren

Om du flyttar under sommaren ska du skicka ett nyutfärdat personbevis till antagningskansliet i din gamla hemkommun. Du beställer personbevis på Skatteverkets hemsida. 

Vi rekommenderar även att du skickar personbeviset till antagningskansliet som handlägger din ansökan i din nya kommun. 

Har du frågor?

Prata med ditt antagningskansli om du har frågor om flytt vid gymnasievalet. 

Läs även om

Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand.

Läs mer om att söka utbildningar utanför samverkansområdet

Samverkan ger dig fler valmöjligheter

Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval. För introduktionsprogram ser reglerna olika ut.

Läs mer om samverkan och programutbud

Hur funkar antagningen till olika program?

Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

Läs mer om antagningen till olika program

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.