Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Om du behöver särskilt stöd

Senast uppdaterad:

Alla elever har rätt till en likvärdig utbildning. För att uppnå det kan skolor behöva stötta sina elever på olika sätt. Behöver du extra stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? Då bifogar du och din syv information i din ansökan om dina behov av extra stöd. 

Prata med din syv om dina behov. Tillsammans bifogar ni information till din ansökan om vad som är viktigt för att just din utbildning i gymnasieskolan ska fungera bra. 

Skolan du blir antagen till kan sen ta fram informationen från ansökningswebben. I samband med skolstarten går du och skolan tillsammans igenom dina stödbehov. 

Har du frågor?

Vänd dig till din studie- och yrkesvägledare om du har funderingar kring särskilt stöd.

Läs även om

Stöd för att bli behörig

Om du inte är behörig till ett nationellt program finns det olika sätt för att hjälpa dig att bli behörig. Vilket stöd som kan fungera för dig beror på hur många betyg du saknar för att bli behörig och vad du har för mål.

Läs mer om stöd för att bli behörig

Riksgymnasie för rörelsehindrade

Om du har ett svårt rörelsehinder har du rätt att söka till någon av landets fyra riksgymnasier för rörelsehindrade. De har stora möjligheter att anpassa undervisning, lokaler med mera utifrån dina behov. 

Läs mer om riksgymnasie för rörelsehindrade

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Om du är eller tror att du riskerar att inte bli behörig till ett nationellt program är det viktigt att du även ansöker till introduktionsprogram.

Tips om du ska söka till introduktionsprogram

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.